Rugeri: Vi indfører gerne en ny metode, når den er klar

Flere hold forskere arbejder på at finde en metode til kønssortering af æg, der er både billig og sikker.

Når der er en løsning klar, og hvis ægbranchen vil den vej, er der ikke noget, der holder os tilbage«.

Sådan siger Christian Nielsen, der er direktør for det ene af de to danske ægrugerier, Lohmann Denmark.

Han er parat til at indføre en metode, der kan frasortere æg med hanekyllinger, før æggene klækkes, når den er klar, og ægbranchen siger, at de vil have den.

På verdensplan er der i dag omkring 5 mia. hanekyllinger, der sorteres fra og aflives, efter æggene er klækket. I Danmark er tallet cirka 3,2 mio., hvor omkring 30 procent bruges som foder til krybdyr i private hjem og i zoologiske haver, og de sidste 70 procent bruges til produktion af bioenergi.

»I dag får vi sorteret æggene af erfarne specialister, der bestemmer kønnet ved at sammenligne længden af vingefjerene på de helt nyklækkede kyllinger. Er fjerene lige lange er det en hanekylling, og har fjerene to forskellige længder er det en hønekylling«, forklarer Christian Nielsen.

Han forudser, at det kan komme til at tage en del tid, måske flere år, før der er en metode klar, der kan bruges til at kønssortere æggene både hurtigt, sikkert og billigt nok.

»Rundt omkring i verden er flere hold forskere i gang med at finde en løsning. De arbejder med meget forskellige metoder. Eksempelvis arbejder nogle på at bestemme kønnet ved måle indholdet af hormoner i ægget, mens andre måler på refleksionen af lys fra fosterets første fjer«, fortæller Christian Nielsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle