Rumænien elsker dansk svinekød

Rumænien er på vej til at blive dansk landbrugs indgangsvinkel til det østeuropæiske marked.

Forbedret velstand, stigende købekraft, lempelige EU-regler og geografisk rigtig placering. Rumænien har en hel række af de elementer der skal til for at blive vigtig for den danske landbrugseksport.

Det vurderer Klaus Jørgensen, chefkonkulent hos Landbrugsraadet.

»Eksporten til Rumænien har udviklet sig helt fantastisk de seneste par år. Landets EU-medlemskab har gjort det meget lettere at være til stede, og samtidig er landets økonomi i klar fremgang. Det er altså sammen med til øge efterspørgslen efter kvalitetsfødevarer,« siger Klaus Jørgensen.

Svinekød stormer frem

Det rumænske køkken er glad for kød - specielt svinekød. Det kan mærkes på det danske salg til landet.

»Der er 22 millioner mennesker i Rumænien, og de sætter stor pris på svinekød. Derfor kan landets egne svineproducenter ikke følge med i efterspørgslen - hvilket giver de danske slagterier gode muligheder. Samtidig gælder det, at noget af det første, folk ønsker at købe, når deres økonomi bliver forbedret, er bedre madvarer. Det gavner også det danske salg i landet,« siger Klaus Jørgensen.

Man kan da også allerede se, at de danske slagterier er til stede på det rumænske marked, lige som en række danske landmænd har investeret i svineproduktion i Rumænien.

Spydspids til Østeuropa

Med sin centrale placering midt i Østeuropa er Rumænien dog også interessant som en adgang til resten af det østeuropæiske marked.

»Har man først etableret sig på det rumænske marked, bliver det også lettere at sælge til resten af Østeuropa. Samtidig har Rumænien en størrelse, hvor det hurtigt kan blive rentabelt at være til stede som eksportør. Det er simpelthen lettere at gøre en forretning ud af sin eksport til Rumænien, end det er til visse andre østeuropæiske lande,« fortæller Klaus Jørgensen.

Landbrugsraadet vurderer, at Rumænien har det næststørste potentiale for dansk fødevareeksport blandt de østeuropæiske lande. Det vigtigste marked i Østeuropa for dansk landbrugseksport er Polen.

springborg@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle