Rundballetyve på spil

»Jeg var på vej ud i marken med min rumænske agronom-rådgiver, da vi mødte tre hestevogne og fem mænd, der var ved at laste otte af vores rundballer op på hestevognene,« fortæller Anders Brandi Simonsen fra DanBred Arges i Rumænien.

Tyvene kom fra nabobyen, hvor folk er meget fattige. Den rumænske rådgiver anbefalede Anders at give dem et lag tærsk. Men Anders er modstander af vold, som han finder meget uprofessionelt. Så han nøjedes med at give dem en kraftig advarsel, og så måtte de pænt læsse halmen af igen.

»Tyveri er noget af det værste ved Rumænien. Det sker ofte, og det er ikke første gang, vi mangler rundballer. Vi må bare være bedre til at få dem hurtigt hjem,« konkluderer han.

Men om kort tid, når majskolberne modner, kommer tyvene igen, ved han. Og det er svært at gøre ret meget ved.

»Ellers kører vi gylle ud, efter al vintersæden er høstet - 11.000 kubikmeter indtil nu. Og så håber vi snart på regn efter et par måneders tørke og høj varme. Og det er gået ud over majsen, som vi dyrker til modenhed, og som sætter alt for få kerner. Solsikke er det næste, der skal høstes - om en måneds tid. Den høstes med et majsplukkebord. Rapsen bliver først sået sidst i august, da vi venter på en ny såmaskine.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle