Russere får prisen på kvier til at eksplodere

Drægtige kvier går som varmt brød til Rusland, der har stoppet for import fra resten af Europa på grund af virus.

Efter at resten af Europa stort set er udelukket fra at eksportere til Rusland på grund af schmallenbergs virus, er prisen på kvier til eksport fra Danmark eksploderet.

»I øjeblikket er indkøbsprisen på kvier, der har været drægtige i tre - fire måneder, omkring 9.500 kr. Uden den russiske efterspørgsel ville prisen nok være 3.000 kr. lavere,« siger Jørn Uhre. Han er privat eksportør af kvæg til Rusland og har det seneste år solgt omkring 1.000 drægtige kvier til det russiske marked.

I Bovidenmark vurderer formand for selskabet Peder Laustsen, at omkring 70 procent af omsætningen kommer fra eksport af kvier til Rusland.

Gunnar Thorkilsen, der arbejder sammen med det hollandske eksportselskab Vaex, konstaterer, at behovet for kvier til Rusland er næsten uendeligt for tiden.

»Men det er en eksport, der kan forsvinde fra den ene dag til den næste. Bliver der opdaget schmallenbergvirus i Danmark, er det slut. Opstår der mistanke et sted, skal myndighederne være meget sikre, før de erklærer landet smittet. Man lukker med det samme for en enorm eksport,« siger Gunnar Thorkilsen.

Høster af overskud

Den russiske efterspørgsel hjælper en del landmænd med alt for mange kvier, som de har lagt til for at udvide. I dag er udvidelsen opgivet de fleste steder. Overskuddet af kvier kan nu sælges til eksport til en god pris. Til gengæld rammer det enkelte danske landmænd, der ikke selv har kvier nok.

»Det kan ikke betale sig at lave kælvekvier, som markedet ser ud nu. Tager man omkostningerne i betragtning, skulle en kælvekvie koste 12.000 - 13.000 kr. for at matche prisen på lavdrægtige kvier. Det er helt urealistisk,« siger Karsten Brødbæk, der er kvægrådgiver i LandboNord.

Stiller små krav

Generelt stiller de russiske købere små krav til de kvier, de køber. I lang tid har kravet været, at kviens mor skulle have givet 7.000 kg energikorrigeret mælk i 1. laktation. Det kan praktisk taget alle danske køer opfylde.

På det seneste er der dog efterspørgsel efter kvier, hvor moren har en ydelse på 11.000 kg EKM. Også det kan danske landmænd nemt levere.

»De fleste kvier skal bruges i besætninger, der ikke selv har kvier nok,« siger Peder Laustsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle