Sådan er reglerne ved fugleinfluenza

Luk fjerkræet ind eller overdæk hønsegården med fast tag, net eller mågetråd, lyder Fødevarestyrelsens bud.

Når der er fund af højpatogen fugleinfluenza blandt vilde fugle i Danmark eller i landene omkring Østersøen, kan Fødevarestyrelsen indføre midlertidige regler, der skal forebygge smitte fra vildtfugle til tamfugle og fjerkræ. Det er tilfældet i øjeblikket.

Derfor er der fra 6. november 2020 indført skærpede krav til smittebeskyttelse i fjerkræ- og fuglebesætninger. Alt fjerkræ skal nu være bag hegn, og indhegninger større end 40 kvm skal være overdækket med net eller mågetråd for at forhindre vilde fugle i at få adgang. Træer og større tætte buske kan erstatte kravet om overdækning for det areal af indhegningen, som trækronen og busken dækker.

»Du kan også vælge at lukke fjerkræet helt ind eller etablere fast tag over hønsegården, hvilket er de sikreste metoder«, skriver Fødevarestyrelsen.

Udfordrer dyrevelfærd

Lars Bredahl, formand for Fjerkræudvalget i Økologisk Landsforening, betegner situationen som en svær udfordring for producenter og fritgående fjerkræ.

»Det er en naturlig del af deres liv, at de skal ud og boltre sig i en attraktiv hønsegård. Første dag, jeg lukkede mine egne høns ind, stod de og stirrede på lågerne. Det er virkelig noget, der påvirker dyrenes velfærd negativt«.

For at forebygge stress er det afgørende at gøre det ekstra godt for hønsene f.eks. ved at sprede grovfoder og andet over hele staldens areal, siger Lars Bredahl. Han frygter, at situationen kan trække ud til hen på foråret, som i 2016-2017. »Vi holder skarpt øje med situationen. Så snart der ikke er zoonose-mæssige begrundelse for at holde dyrene inde, skal de ud med det samme.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle