Sådan kan du graduere sprøjtemidler med stor variation af dosis

Præcisionssprøjtning: En standard sprøjtedyse kan kun graduere dosis 25 pct. op og ned. Med to eller flere dyser i hvert dyseudtag, som frit kan kombineres, kan sprøjten ændre væskemængden mindst 100 pct. med samme dråbestørrelse.

Graduering af kemi via tildelingskort baseret på satellitfotos er oplagt i flere situationer. En af dem kunne være ved sprøjtninger med vækstregulering og svampemiddel, hvor man ønsker at sænke doseringen i de ringeste områder med mindst biomasse og samtidig vil øge doseringen i de områder, hvor afgrøden står bedst.

Disciplinen kan mange nyere sprøjter klare, og der er tilmed gratis satellitfotos at udforme tildelingskortene ud fra. Der er bare én stor barriere. Det er, at man med en standard sprøjtedyse ikke kan ændre doseringen mere end 25 procent op og ned, før man ryger ud af dysens normale trykområde og derved risikerer enten for ringe dækning eller fremprovokerer en stor afdrift.

I næste MARK Special kan du læse om seks forskellige sprøjtefabrikaters løsninger til at ændre doseringen 100 pct. - nemlig Hardi, John Deere, Knight, Horsch, Dammann og Amazone - skrevet af MARKs teknikekspert Max Madsen. Magasinet MARK udkommer 5. marts og er et Special nummer på 60 sider om gødning og planteværn.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle