Soen aktiverer udfodringsanordningen ved at løfte en lille skive, der er monteret på en stang i bunden af krybben. Herved får soen en portion foder i krybben, og samtidig registrerer styringen, at soen har bedt om en portion foder. Når foderet er ædt op, er skiven igen fri, og soen kan bede om en ny portion.

"Al adfærd omkring foderoptagelsen registreres, og hvis soens adfærd afviger, i forhold til hvad man forventer, giver styringen en advarsel," fortæller direktør Stéphane Clément, Jygatech. Soens ædeadfærd vises grafisk på en computer, hvor farvekoder gør det let at opdage søer med afvigende adfærd.

Foderdøgnet kan inddeles i op til otte perioder. Til hver periode kan man forudindstille en bestemt mængde foder til soen via en indlagt standard-foderkurve. Hvis staldpersonalet observerer, at en so æder hele sin ration hurtigt i en foderperiode, kan de let flytte soen til en højere foderkurve.

"Foderkassen har symboler der gør justeringen enkel, ligegyldigt hvilket sprog man taler," oplyser Stéphane Clément.

Det er muligt at have mange forskellige foderkurver indlagt i styringen.

"Vi har for eksempel forskellige foderkurver til vores renracede søer og til vores krydsningssøer," fortæller Stéphane Clément, der fremhæver to ting ved sit fodersystem:

"For det første aktiveres soen mange flere gange dagligt end med andre fodringssystemer. For det andet lukker systemet ikke mere foder ud til soen, end hun æder," siger han.

Det er således op til soen, hvor mange gange i døgnet hun vil æde, men har hun ikke ædt foder i en periode, kan systemet automatisk give en appetitvækker i form af en portion på 20 gram foder.

Systemet monteres på traditionelle tørfoderkasser, ligesom opfyldningen sker med et almindeligt fodringsanlæg. Kommunikationen mellem den enkelte styring og computeren sker trådløst.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle