Såningen af vinterkorn har nået målstregen

Stort set al vintersæd er sået, beretter konsulenter landet over.

Med et kanon såvejr i den seneste uge er stort set alt vintersæden kommet i jorden. Det er sket under gode forhold på markerne, og planteavlskonsulterne ser en rigtig pæn fremspiring ude hos landmændene.

Mere vintersæd

Efteråret sidste år var en våd affære, der forhindrede flere landmænd i at så det planlagte areal med vinterkorn. Det betød, at arealet med tilsået vinterbyg i 2017 blev reduceret med 34 pct., vinterhvede med 32 pct. og vinterrug med 15 pct., når der sammenlignes med tallene fra 2016.

Dette efterår har derimod budt på yderst tilfredsstillende betingelser for såarbejdet. Der forventes derfor et vinterkornareal i år, der ligger tættere på normalen.

Manganmangel i vinterbyg

Risikoen for manganmangel er større i år grundet en tidlig høst, en lun sensommer og en generelt tidlig såning.

Casper Andersen fra LMO Hinnerup i Østjylland beretter om tydelige tegn på manganmangel på lette jorder i området. Det viser sig især ved gulfarvning af de fremspirede planter. Han uddyber yderligere, at sidste gang, vi havde et mildt efterår i Danmark for et par år siden, var manganmangel også et problem mange steder.

I det pågældende år havde det en markant positiv effekt på afgrøderne om foråret, at de ramte marker blev tilført mangan så sent som muligt, inden vinterfrosten satte ind.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle