Sælg kornet til naboen og undgå fradrag

Deltidslandmand og rådgiver Ole Dalum anbefaler andre deltidslandmænd at sælge foderkornet til en lokal husdyrproducent.

Ole Dalum er deltidslandmand i Volstrup ved Nibe, og som privat rådgiver er han vant til at yde landmændene en bred rådgivning, der ikke kun omfatter afgrødernes trivsel, men i høj grad også handelssiden med salg af korn og raps og køb af gødning, pesticider og foder.

Han lægger ikke skjul på, at det kan være svært at få en god kornpris med relativ små mængder. For man har ikke noget at forhandle med.

I bytte med foder

"Jeg sælger alt mit korn og raps og køber færdigfoder til grisene. Førhen kunne jeg ofte få en bedre pris, når jeg solgte kornet samtidig med køb af foder. Men den fordel er ved at være slut, grovvarebranchen er blevet benhård de senere år," fortæller han.

Faktisk har han de sidste par år fået mest ud af at splitte salg af korn og køb af foder op ved at sælge kornet i høst til en lokal husdyrproducent, hvor prisen har været høj. Og købt foderet i september/oktober, hvor foderprisen igen var faldet lidt.

Men hvad har deltidslandmanden så af muligheder for at hæve salgsprisen på sit korn?

"Han har den mulighed at samle sine indkøb af gødning, sprøjtemidler, foder m.m., så han kan afgive en købsbestilling samtidig med, at kornet sælges. Det giver ham lidt at handle med," anbefaler Ole Dalum.

Men det kræver, at deltidslandmanden ofrer tid på at danne sig et overblik over sit årlige behov af hjælpestoffer.

Sælg til naboen

Man får dog allermest ud af at sælge til en lokal svineproducent i nærheden, mener Ole Dalum. Helst en man kender og stoler på.

"Det er blevet meget vanskeligt at forhandle pris med foderstoffen. Nogen prøver på forhånd at få aftaler om minimalt fradrag for svind, urenheder og vandprocent, men det er næsten umuligt i dag. Især hvis man ikke har lagerkapacitet," siger Ole Dalum.

Til gengæld kan man i mange tilfælde slippe for fradrag og komme af med korn med en lidt højere vandprocent, hvis man sælger direkte til en svineproducent, som bare hælder kornet i en stor silo og ikke tager det så nøje, om der er 16 eller 17 procent vand i.

"Køber og sælger kan så dele forskellen mellem foderstoffens salgs- og købspris på korn. Måske kan køber selv hente kornet, og måske har han endda en brovægt til at veje læssene på. Det har mange større husdyrproducenter i dag."

Ole Dalum synes ikke, at to landmænd der handler korn med hinanden, bør tænke i fradrag. For de bliver aldrig enige. Men de er selvfølgelig nødt til at have en maksimal vandprocent, f.eks. 17 pct.

Det kan også være en god ide for deltidslandmanden uden mejetærsker at sælge avlen på roden til en svineproducent, der ofte har overkapacitet på mejetærskersiden. Så slipper deltidslandmanden for høsten og på at tænke i vandprocent.

Aflever kornet i høst

Mange deltidslandmænd har ikke opbevaringsmuligheder og er nødt til at skippe kornet af i høst. Det gør Ole Dalum også selv, og det mener han faktisk er bedst.

"Jeg har flere gange regnet på, om det kunne betale sig at bygge et kornlager her hos mig, og det kan det ikke. Desuden kommer man til at betale ekstra for at få det suget ud, hvis det ligger på lager, og det kan være dyrt. Det koster også energi at tørre på det. Tilmed har kornprisen været høj i høst en del år," fortæller han.

Han råder deltidslandmænd til at droppe tanken om et kornlager. Og i stedet sørge for at alt bliver skippet af i høst direkte fra marken. Og gerne selv sørge for transport, det kan ofte betale sig.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle