Sørens køer kælver i sæson på 20. år

Sæsonkælvning giver en mere simpel drift og en inspirerende hverdag. Og sædvanligvis også et pænt afkast, er Sørens Madsens erfaring.

Vi har rykket hele systemet 14 dage frem og forlænget perioden med tre daglige malkninger fra tre til seks måneder.

Det er sparsomme ændringer, som Søren Madsen har foretaget i de 20 år, han har praktiseret sæsonkælvning på Salsbjerggaard ved Lundby på Sydsjælland.

Og hvorfor egentlig ændre på det, som har vist sig at være en succes for Søren, de ansatte og bedriften?

Selvom besætningen er udvidet kraftigt i løbet af de 20 år, så der i dag fødes lidt flere end 600 kalve på ni uger, ser Søren Madsen stadig kun fordele ved, at køerne følger den samme rytme.

Glødende inspiration

Søren Madsen har i flere år været manden bag det højeste dækningsbidrag i KvægNøglen, og han nævner sæsonkælvning som en af de væsentligste årsager til den flotte og stabile præstation.

Når køerne følger den samme rytme, kan mængden af fokusområder reduceres kraftigt, men til gengæld kræver de på grund af antallet af dyr og intensiteten en hel del fokus.

»Vi ved alle sammen, at når køerne kælver, skal vi præstere på kælvningsmanagement, kalvepasning og opstart af laktation. Men vi skal ikke tænke på inseminering eller goldning. Det får store konsekvenser, hvis vi fejler, men vi holder hinanden op på, at det er intensivt og kortvarigt, og at det skal lykkes,« fortæller Søren Madsen.

Selvom Sørens køer kælver i sæson på 20. år, finder han stadig stor motivation i de skiftende arbejdsopgaver hen over året.

»Jeg motiveres klart af, at der løbende sker noget nyt. Det holder én til ilden, og medarbejderne har det på samme måde. Jeg kan slet ikke se for mig, at vi skal gå tilbage til ’almindelig’ kvægdrift igen,« siger Søren Madsen.

Økologi er næste projekt

Krumptappen i sæsonkælvningen har alle årene været, at alle dyregrupper skulle på græs i sommerperioden.

Men med stigende ydelse var det svært fortsat at holde fast i både afgræsning og fortsat fremgang på ydelsen. Bl.a. derfor har Søren valgt at lægge om til økologi.

Hør mere

Du kan møde Søren og høre om driften på Salsbjerggaard til Jerseys aftenmøde mandag.

Faktaboks

Sørens år med køerne

  • 1. maj goldes køerne
  • 4. juni begynder kælvningsperioden. Strækker sig over ni uger
  • 26. august startes med insemineringer
  • Malker tre gange frem til jul

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle