S svigter landbruget

På en række møder landet over forsøger forskellige S-folketingsmedlemmer at dukke op i en ny rolle, nemlig som landbrugets bedste ven. Det oplevede jeg selv, da jeg debatterede med Bjarne Laustsen på repræsentantskabsmødet for Videncenter for Svineproduktion. Der var mange pæne ord til landbruget, men Bjarne Laustsen blev tavs, da jeg spurgte ham, om S så ville støtte, at der skulle sættes 120 mio.kr. af til fødevareforskning i næste års finanslov.

Det ville nok ikke være populært at fortælle, at Socialdemokratiet ikke ville afsætte én eneste krone til fødevareforskning.

Jeg savner at høre socialdemokrater stå ved, at de på Christiansborg mener, at vandmiljøplanerne skal strammes endnu mere. At deres miljøordfører, Mette Gjerskov, kræver, at landbruget skal reducerer udledningen med over 30.000 ton kvælstof. Hvordan det kan lade sig gøre uden at ødelægge dansk landbrug og de mange arbejdspladser i landbrug og følgeindustrierne, kan vi ikke få svar på.

Jeg ville ønske, at socialdemokrater og SF'ere ville stå ved, at de ønsker at beskatte landbruget langt hårdere og fjerne de lettelser af jordskatterne, som Venstre har fået gennemført siden 2001. Det kan jo være, at det sker på nogle møder. Men blot ikke på dem, som jeg har deltaget i.

Det kan godt være, at nogle socialdemokrater og SF'ere husker at fortælle, at de i "Fair forandring" har foreslået, at landbruget skal betale 1,1 mia. kr. mere i skat på det, som partierne kalder "landbrugets forurening". Jeg har bare ikke hørt om det.

Venstre vil blive ved med at kæmpe for en god balance mellem konkurrencedygtige og rimelige rammebetingelser for landbruget og hensynet til en sund natur og et godt miljø.

Landbrug & Fødevarer kan være ganske hårde forhandlere. Men de forstår at sætte fokus på den nødvendige balance, og derfor lytter vi i Venstres folketingsgruppe til gode råd og forslag fra Landbrug & Fødevarer.

Danmark er verden over kendt for vores gode og sunde fødevarer. Det skyldes et effektivt landbrug og en målrettet satsning på at forske i sunde, konkurrencedygtige og bæredygtige fødevarer.

Jeg er glad for, at det lykkedes for Venstre at nedkæmpe Socialdemokratiets modstand mod fødevareforskning, for det er den eneste vej frem, hvis vi skal beholde arbejdspladser på slagterier og mejerier. Vi måtte flytte fem mio. kr. til andre områder for at finde et kompromis og en aftale, men det betyder, at vi forsat har 115 mio. kr. til den vigtige indsats med at fremtidssikre danske arbejdspladser.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle