Sammenhold testes i Herning

I næste uge er det tid for Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning. To formænd er på valg - de glæder sig, men er forberedt på hård debat.

Formanden vil aflægge en ordrig beretning, som er resultatet af en kollektiv indsats, men som formanden personligt har filet på til få timer før mødet.

Og landboformænd fra Skagen til Gedser vil efter endt enetale stille sig i kø for at takke for en god beretning. For derefter på diverse danske dialekter at tage fat på det egentlige ærinde: At fortælle formandskabet og tilstedeværende politikere, hvor skabet skal - eller rettere burde - stå!

Og sådan skal dét være. For debatten er delegeretmødets inderste kerne og værdi. Det mener i alt fald den del af Landbrug & Fødevarers formandskab, som forleden var hjemme på Axelborg: Formand Michael Brockenhuus-Schack og viceformand Niels Jørgen Pedersen.

»Debatten er en helt central ting på vores delegeretmøde. At vi får lejlighed til at diskutere de ting, der optager os rundt om i landet. Samtidig har det betydning, at alle ved, at ministeren sidder og lytter til de signaler, der bliver sendt,« siger Michael Brockenhuus-Schack.

»Delegeretmødet er stedet, hvor medlemmerne kan komme af med deres budskaber og frustrationer. Det er sådan en slags temperaturmåling på, hvordan det er derude,« supplerer Niels Jørgen Pedersen.

Økonomi og Grøn Vækst

Til delegeretmødets mindre forudsigelige elementer er til gengæld den grundstemning, der sænker sig ved årets store landmandsmøde.

I år taler meget for, at temperaturen på landmands-humøret generelt er pænt under middel. Årsagen ligger lige for: Dårlig økonomi i mange landmandsfamilier. Og Grøn Vækst med de mange udfordringer, der falder ind under den overskrift - herunder vandplanerne.

»Det er klart to temaer, der overskygger alt andet. Det er de helt store udfordringer, vi arbejder med i øjeblikket, og det er vigtigt, vi får lejlighed til at diskutere begge dele, når vi er samlet på delegeretmødet,« siger Michael Brockenhuus-Schack.

»Vi ved udmærket, hvor alvorlig situationen er derude. Og vi er fuldstændig klar over, at der ikke er plads til flere byrder ude ved vores medlemmer. Fuldstændig,« siger Niels Jørgen Pedersen.

De to formænd fik i sidste uge et helt aktuelt indtryk af frustrationsniveauet, da de på et møde med utilfredse nordjyske medlemmer måtte høre betegnelser som »spejderdrenge« og »fjerne teknokrater« hæftet på organisationens ledende kræfter.

Kritikken preller langt fra af. Men den skal ses i en sammenhæng, mener Michael Brockenhuus-Schack.

»Kritik fra vore medlemmer skal tages meget alvorligt - det kan jeg ikke understrege nok. Men samtidig må vi sige, at stemningen er præget af de udfordringer, vi står med lige nu. I den situation er det helt naturligt, at vi får nogle meget, meget tydelige markeringer.«

Strategien ligger fast

Trods kritikken i Nordjylland, og trods en vis sandsynlighed for et mål af nye, verbale stryg på delegeretmødet, er Michael Brockenhuus-Schack og Niels Jørgen Pedersen ikke rokket i troen på, at den strategi, de har været med til at lægge for Landbrug & Fødevarer, er rigtig.

De oplever selv, at opbakningen til det, de selv definerer som en »offensiv og konstruktiv strategi, der tager udgangspunkt i, hvad sektoren både nu og i fremtiden kan bidrage med til samfundet,« i virkeligheden er bred og støt voksende.

»Senest har vi været ude på fire regionale konferencer, hvor der har været opbakning. Så strategien vil også være drivkraften i vores fremadrettede arbejde,« siger Michael Brockenhuus-Schack.

»Men vi skal nok være endnu bedre til at komme ud over rampen med vore holdninger og resultater,« tilføjer Niels Jørgen Pedersen.

Den rigtige retning

Økonomi og Grøn Vækst kommer også i formandens beretning til at fylde pænt.

Men her vil det ikke blive overset, at alt ikke er sort i sort: At der rent faktisk er opnået politiske resultater i form af Grøn Vækst 2.0 - såsom nedsatte jordskatter, løfte om konkurrenceevne-analyse, og et eftersyn af den tidlige version af vandplanerne. Et eftersyn som har ført til, at en række tidsler er luget ud i det nye forslag til vandplaner.

»Vi er slet ikke i mål, men vi har taget de første skridt i en rigtig retning. Og så skal man være klar over, at det først er i 2011, at det endelige slag skal stå: Først da skal resultatet af alle de nedsatte udvalg og arbejdsgrupper foreligge,« pointerer Michael Brockenhuus-Schack.

Spændte og tændte

Både Michael Brockenhuus-Schack og Niels Jørgen Pedersen glæder sig til delegeretmødet, som man kan glæde sig til en eksamen, man har forberedt sig grundigt på.

»Det er klart, at man har sommerfugle i maven i den forstand, at man er tændt og spændt på, hvordan det vil forløbe. Men det plejer at være sådan, at når vi kører hjem efter nogle hårde dage i Herning, er det med en god fornemmelse i maven og en glæde over den livskraftige forening, vi har. Delegeretmøderne er utroligt inspirerende,« siger Michael Brockenhuus-Schack.

»Succeskriteriet er, at både medlemmer og formænd går hjem med en fornemmelse af sammenhold og af, at det går den rigtige vej. Sammenholdet er rigtig vigtigt for os, hvis vi skal flytte noget i fremtiden,« siger Niels Jørgen Pedersen.

christensen@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle