Samtlige klarmeldte minivådområder kasseret: Kontrol foregik med fiskestang og målebånd

De fire første klarmeldte minivådområder blev alle afvist af Landbrugsstyrelsens kontrol, som halter, mener landmand, der senere har fået sit anlæg godkendt.

En flok canadagæs har slået sig ned i landmand Peter Kjeldsens minivådområde ved Haslund syd for Randers. Og i foråret ynglede der ænder i søen, ligesom krondyr har drukket af søen til stor begejstring for Kjeldsen, der både er landmand og jæger.

Men lige så stor glæden er ved minivådområdet, lige så store har frustrationerne været for landmanden, der i første omgang fik sit anlæg kasseret af Landbrugsstyrelsens kontrol og dermed stod til at miste de knap 600.000 kr., anlægget har kostet, og som han havde krav på.

Ved hjælp af en ny afsyning er det dog lykkedes for Peter Kjeldsen som den foreløbig eneste at få sit anlæg godkendt og pengene udbetalt sidst i august.

Yderligere tre anlæg er klarmeldt og foreløbig kasseret af Landbrugsstyrelsen.

Fiskestang og målebånd

Ifølge Peter Kjeldsen, der også er entreprenør og kloakmester, er en af forklaringerne, at Landbrugsstyrelsens afsyn af minivådområderne har været for dårlig.

»Som en af de første havde jeg forventet børnesygdomme, men styrelsen har overhovedet ikke været gearet til det her. Det giver frustrationer for mig, men jo også frygt hos andre. Jeg ved, at der er bygget fem anlæg mere, hvor landmændene ikke tør klarmelde det, fordi de frygter at blive kasseret i kontrollen«.

Peter Kjeldsen måtte tage sig selv i at måbe, da han fik besøg af Landbrugsstyrelsens kontrollører.

»Vi har bygget anlægget ud fra GPS-koordinator, brugt 3D-kort osv., men styrelsens kontrollører dukkede op uden GPS-udstyr og med en instruktion om ikke at måtte gå ud i vandet. Det betød, at de bandt et målebånd på en fiskestang, da de skulle måle vanddybden. De data kan jeg da overhovedet ikke anerkende«.

»Var nok gået på røven«

Landbrugsstyrelsen kasserede efter kontrollen Peter Kjeldsens anlæg, hvilket betød, at han stod til at miste de knap 600.000 kr., som anlægget havde kostet ham, og som han havde fået tilsagn om.

»Det havde de så heller ikke en procedure for, så det skulle forbi juridisk afdeling for at finde en løsning«, siger Peter Kjeldsen.

Tiden gik, tovtrækkeriet fortsatte, og landmanden endte med at hyre en landinspektør til at lave ny opmålinger af minivådområdet, ligesom han fik lavet de rettelser, der skulle til, så det levede op til kravene.

»Uden en god bankforbindelse var jeg nok gået på røven«, siger Peter Kjeldsen, der hele vejen har forsøgt at være positiv og konstruktiv:

»Vi vil alle sammen gerne have det her til at fungere. Som landmand er jeg med til at sikre, at vi har fortsat adgang til kvælstof, og som jæger nyder jeg at have en sø på 7.600 kvm med masser af dyreliv. Men det har været en hård kamp, og det er skuffende, at min indsats med både Seges og Landbrugsstyrelsen ikke har gjort, at de tre andre færdige projekter har fået deres penge«.

Får ny chance

De tre resterende minivådområder bliver nu genafsynet i takt med, at de indsender nye anmodninger om udbetaling.

»For at sikre, at alle ansøgere får samme afsyning med det korrekte udstyr, genafsyner vi de første anlæg«, siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Filip Hedegaard og tilføjer:

»Der er tale om en exceptionel undtagelse, og det bliver ikke muligt at få en genafsyning fremadrettet. Derfor vil jeg gerne understrege, at det er enormt vigtigt, at ansøgerne sikrer, at deres minivådområder lever op til samtlige krav, inden de indsender en betalingsanmodning«.

For at sikre dette har Landbrugsstyrelsen udsendt et infoark, der præciserer kravene til minivådområderne for landmænd og konsulenter.

Faktaboks

Om minivådområder:

  • Styrelsen skal afsyne minivådområde, når det er færdigbygget, og landmanden anmoder om at få udbetalt pengene for det.
  • Ved 2019-søgningen får ansøgere halvdelen af pengene udbetalt, når projektet er godkendt, men før byggeriet starter.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle