Seges håber på over 300 ansøgninger

Vinduet for ansøgninger om minivådområder er åbent. Interessen er god, men corona driller.

Vi oplever god interesse, men corona-krisen er en speciel situation for os alle«.

Sådan lyder svaret, når man spørger chef for miljø og land hos Seges Irene Wiborg om, hvordan det går med den ansøgningsrunde til minivådområder, der nu har været åben i lidt over en måned.

Hun kan p.t. ikke sætte tal på interessen for at lave minivådområder, ligesom hun nødig vil give et konkret mål for, hvor mange ansøgninger, Seges forventer for 2020.

»Men vi er ambitiøse. Vi skal da i hvert fald gerne op på samme niveau som sidste år«, siger Irene Wiborg og henviser til, at der i 2019 blev indgivet 338 ansøgninger.

4.500 breve sendt ud

Minivådområderne er en del af den lovede kvælstofindsats fra Landbrugspakken, som er blevet kritiseret i de senere år. For at understrege vigtigheden har Seges udsendt 4.500 breve til landmænd med individuelle forslag til placering af minivådområder. Brevene er underskrevet Landbrug & Fødevarers formand Martin Merrild.

»Det har givet rigtig god respons. De konkrete forslag er lavet ud fra overordnede analyser og kræver selvfølgelig nærmere behandling lokalt, men det er et forsøg på at skabe kontakt«, siger Irene Wiborg.

Coronas påvirkning

Corona-virussens indtog har vendt op og ned på samfundet, og det går også ud over arbejdet med minivådområder.

»For mange er der bare ting, der er vigtigere lige nu end minivådområder. Hvordan det kommer til at påvirke søgningen, ved vi ikke endnu. Oplandskonsulenterne kan godt udføre en stor del af deres arbejde uden at være i fysisk kontakt med landmændene, og vi er også meget glade for have fået forlænget ansøgningsvinduet til 11. august, så vi har mere tid at arbejde med«, siger Irene Wiborg og tilføjer:

»Vi havde dog satset på kollektive opstartsmøder som et vigtigt element, hvor vi inviterer flere landmænd til planlægning af minivådområder på egnen. Det kan ikke lade sig gøre under corona, og det er selvfølgelig enormt ærgerligt«.

Til gengæld glæder hun sig over, at ordningen for minivådområder er blevet mere moden.

»Vi er kommet af med de fleste af børnesygdommene, og det giver meget mere vished for landmændene og for vores rådgivning. Vi er meget mere på sikker grund i forhold til, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan«.

Faktaboks

Minivådområder:

  • Minivådområderne er en del af kollektive indsats, der skal reducere kvælstofudledningen til vandmiljøet. 
  • Det er en del af den indsats, der blev aftalt i Landbrugspakken fra 2016, hvor landmænd fik lov at gøde mere, mod at der blev reduceret mere kvælstof.
  • Målet er at fjerne 2450 ton kvælstof i 2021. Pr. november 2019 er der projekter for 719 ton kvælstof ifølge Miljø- og Fødevareministeriet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle