Sejet og Nordic Seed leverer markant spring i hvedeudbyttet

De danske hvedesorter dominerer toppen af landsforsøgene i år.

Danskavlede hvedesorter fra Sejet og Nordic Seed dominerer toppen af årets landsforsøg med et reelt udbyttespring på 6-7 pct. i forhold til de store, kendte sorter. Det gælder både de tre nye sorter Torp, Substance og Benchmark. Men også nye boblere fra de to forædlingsfirmaer blander sig i den absolutte top. Nemlig en nummersort fra Sejet og to fra Nordic Seed, der er med i landsforsøgene for første gang. Så der går et par år, inden de for alvor er klar. Hvorimod Torp og Substance sælges nu, og Benchmark næste år.

Udbyttespring på 6-7 pct.

På Sejet er man stolt over at kunne levere sorter med det længe ventede udbyttespring i hvede. Noget planteavlere har sukket efter i mange år.

»Vi forventer os meget af vore to nye og lovende foderhvedesorter Substance og Benchmark, som ligger i landsforsøgenes top,« siger Birger Eriksen, direktør på Sejet Planteforædling.

»De to sorter lå også sidste år 5-7 pct. højere end store sorter som Mariboss, Jensen og KWS Dacanto, så vi er meget stolte af dem,« tilføjer han.

Også fodersorten Torp fra Nordic Seed ligger med 106 i forholdstal for udbytte helt i top i år. Til gengæld havde den kun 98 sidste år.

»Vi håber, at Torp bliver en kommende stor foderhvedesort. Den har højt udbytte og en god sygdomsprofil,« siger Jacob Hansen fra Nordic Seed.

Sygdomsresistens er vigtigt i udvikling af nye sorter hos Nordic Seed. De første fire år af sorternes liv testes de primært for sygdomsresistens. Først i 5. generation ser man for alvor på udbyttepotentiale.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle