Seks ud af ti venter bedre kornhøst i år

Landmænd, konsulenter og kornhandlere venter høst noget over middel - måske rekord.

Seks ud af ti landmænd regner med at høste større udbytter i kornmarkerne end sidste år. Det tilkendegiver en afstemning på www.landbrugsavisen.dk. Her har 183 landmænd klikket, at de venter en bedre kornhøst end sidste år, mens 119 ikke regner med, at den bliver bedre.

Den samlede kornhøst i 2008 udgjorde ifølge Danmarks Statistik 9,1 mio. ton, hvilket er 2,7 procent mere end fem års gennemsnit (8,9 mio. ton). Når seks ud af ti venter større høst, kan den nemt komme til at tangere rekord.

Kornmægler Chr. Petersen hos firmaet Carl Sørensen Svendborg A/S vurderer, at høsten bliver tre til fem procent højere i år.

»Ni en halv mio. ton vil ikke være utænkeligt,« siger han, men understreger at det er en tidlig prognose.

Så stor en høst er ikke set siden 1997, hvor høsten var 9,529 mio. kg.

Tegner godt

Planteavlskonsulent Jakob F. Kjærsgaard, Gefion, ønsker ikke at sætte tal på høstens størrelse men siger:

»Hvis den høst, der står derude i øjeblikket, kommer ubeskadiget hjem, bliver den større end sidste år - både for byg og for hvede.«

Det er især meldingerne fra Lolland-Falster, der sidste år var tørkeramt, der vækker troen på, at landshøsten bliver bedre i år.

Han minder samtidig om, at sidste års høst svingede usædvanlig meget, så ikke alle vil opleve større høst.

Fugl på taget

Han har dog tidligere oplevet, at det der ligner »guld og grønne skove« bliver spoleret af regn, og advarer mod at høste med øjnene.

Han håber stærkt, at det lykkes at hive en stor og nem høst hjem, da priserne ikke tegner for lovende, og det kan størrelsen af den danske høst ikke ændre på.

»Lad os glæde os over, at vi får chance for at gange et højt udbytte på en skuffende pris i stedet for at gange en skuffende pris på en skuffende pris,« siger han.

thalbitzer@landbrugsavisen.dk

Læs mere om høst

Agro side 1-5 og bagside

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle