Selvfølglig, er der ikke gift i vores mad

Ifølge svenskerne, så er økologiske fødevarer ikke sundere end konventionelle. De danske forskere er enige i, at pesticidresterne i fødevarer er ubetydelige - men det gælder ikke hele verden.

Ifølge fire svenske forskere fra Sveriges Lantbruktuniversitet, så er der pesticidrester i 50% af de konventionelle fødevarer, imens det gælder 20 % af de økologiske. Til gengæld er indholdet af pesticider så lavt uanset hvad, at det ikke er skadeligt. Desuden mener de også, at det økologiske jordbrug udleder mere kvælstof det konventionelle landbrug.

Mængderne af pesticidrester er små

»Det er rigtigt, at der er tale om så små mængder af pesticidrester i vores fødevarer, at man ikke skal være bekymret. I hvert fald, når det gælder de fødevarer, som vi indtager herhjemme i Danmark. Men sådan er det ikke over hele verden, og derfor kan man ikke sammenligne danske og svenske forhold med resten af verden. De pesticider vi bruger i Danmark og Europa er ikke farlige,« siger Jørgen E. Olesen.

»Igen kommer det an på, hvor i verden vi kigger hen. Vi regner selvfølgelig ikke med, at den mad vi spiser i Vesteuropa er giftig, selvom der kan være spor af sprøjterester. Hvis vi troede, at det var giftigt, så havde vi forbudt det. Breder vi det ud til hele verden, så er det ikke længere vores regler eller normer for brug af pesticider, der gælder. Der er store forskelle på lovgivning og uddannelse rundt om i verden.

Kan ikke konkludere at økologi udleder mindre N

»Det er svært at sætte økologisk- og konventionel produktion op imod hinanden. Jeg mener ikke, at man generelt kan konkludere, at økologisk landbrug udleder mindre kvælstof. Tager vi fosfor, så er risikoen for, at det ophobes i jorden mindre hos økologerne, fordi husdyrintensiteten er mindre og adgangen til lettilgængelige fosforkilder er mindre. Økologisk landbrug har en større tilskyndelse til græsmarker, og det er positiv for klimaet. Men kigger man pr. produceret enhed, så er der ikke nogen forskel på de to produktionsformer,« siger Jørgen E. Olesen.

»Det handler i høj grad om produktionsmetode. Både når det gælder produktivitet og udledning af kvælstof,« siger John E. Hermansen.

 

Faktaboks

Det sagde svenskerne

  • Fødevarer: Der er pesticidrester i 50 pct. af fødevarerne fra konventionelt landbrug, mens det gælder 20 pct. af fødevarerne fra det økologiske landbrug.
  • Udpint: Økologisk produktion udpiner jorden, fordi den på sigt ikke kan holde balancen, hvis de forbyder input som f.eks. benmel og hønsegødning. 
  • Kvælstof: Økologisk landbrug udleder mere kvælstof 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle