Selvfangsboks med individuel fodertildeling

En kombination af selvfangsboks og individuel fodertildeling til søer blev tirsdag hædret med Agromek-prisen 2014.

Vissing Agro løb på Agromek med en af de to Agromek-priser til svineproduktion for sin selvfangsboks med individuel fodertildeling. Og faktisk er nyheden en kombination af gammelkendte, velafprøvede produkter sat sammen på en ny måde.

»Det er en boks, der har fungeret siden 2002, og en foderstation som har fungeret siden 2000,« siger Claus Brandt, indehaver af Vissing Agro.

Boksen fungerer sådan, at soen går ind, chippen aflæses, og soen får sit foder, hvorefter den bakker ud igen og gør plads for den næste.

Som en transponderstation

Han sammenligner boksen med en transponderstation - den er blot simplere og billigere.

»Man kan få fire af disse bokse for det, en transponderstation koster. Dermed får man flere ædepladser og bliver mindre følsom for rangordningskampe mellem søerne og over for nedbrud,« forklarer han. For hvis en so stiller sig i vejen for de andre søer, kan de blot gå ind i en af de andre bokse og æde. Og går en boks i stykker, står søerne ikke uden foder, men kan få det i tre andre bokse.

»Vi har indrettet boksene efter dyrene i stedet for at indrette dyrene efter boksene, siger han.

Prisudvalget, som har valgt Vissing Agros boks som vinder af agromekprisen, lægger vægt på, at det er et system, som er mere simpelt end andre systemer. Samtidig forventer de, at unge søer vil have let ved at lære at bruge systemet, der er baseret på en traditionel fangsti.

Faktaboks

  • Sætter fire bokse ind til 60 søer
  • Fire bokse koster 55.000 kr
  • Reducerer rangordningskampe
  • 500 bokse anvendes allerede i Canada

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle