Selvstændig landmand i gang på to lejede hektar

René fra Tjekkiet har lejet to hektar af en landmand på Samsø, hvor t dyrker økologiske grønsager.

For tre måneder siden lå markerne hen i vinterens glemsel, men nu hygger kartoffelplanter sig under fiberdugen, og drivhuse er opført i en fart og fulde af spirende salater, kål og andre gode sager til udplantning.

Vil man være selvstændig landmand, behøver man ikke en millionopsparing. Det er René Malarik et godt eksempel på. Han har ingen banklån, men har sparet op til frø, potter, fiberdug og plastic, bl.a. som skovarbejder i vinters. Nu har han fuld gang i grønsagsproduktion på Samsø, og de første grønsager ligger i gårdbutikken som snarere er en bod, så han kan begynde at tjene lidt penge igen.

»Det er small business. Jeg gør det hele selv fra frø til høst«, fortæller han.

Grønsagspionér

Siden Rene Malarik kom til Danmark i 2008 og arbejdede hos en fynsk økolog, har han været bidt af økologi og grønsager. Han har da også prøvet meget. Et af stederne, han arbejdede, drak han øl og røg smøger med nogle kvikke landbrugselever med store ambitioner. Da de var færdige med landbrugsskolen, investerede de i lokalt støttet økologi på Samsø og hev ham med. Han nåede at være driftsleder på den noget større bedrift Yduns Have i 2017, inden han valgte at arbejde for sig selv med to hektar, på lejet jord.

»Det gik ikke så godt og 2018 var meget tørt. I juni 2019 gav jeg op, for jorden egnede sig ikke til dyrkning grønsager. Mine kartofler var angrebet af smælderlarver og kunne ikke sælges«, siger han.

I år har han derfor lejet et stykke noget bedre jord af landmand Jørgen Tranbjerg. En af fordelene er, at han her har mulighed for vanding. Drivhusene, lavet af rundbuer med plastic, fik han opført i en fart med venners hjælp. De ormehullede kartofler fra sidste år fungerer fint som læggekartofler, og de første frilandskartofler høster han om en uges tid.

Selv om han gav op midt på sommeren sidste år, nåede han at sælge for 100.000 kr. Han forventer derfor en meget større omsætning i år, hvor han har bedre jord og vanding.

Ingen lån

»Naboerne er virkelig hjælpsomme. En har bygget min bod for mig, og en Jørgens kone har malet den. Hos en tredje har jeg hentet tanke, så jeg kan lave drypvanding i mark og drivhuse. Jeg har købt nogle gamle maskiner og en traktor, men jeg låner også meget udstyr«, siger han.

Banklån har han ikke.

»Man kan godt starte som selvstændig landmand uden en masse penge«, siger han.

Vejboden står, mener René Malarik, helt perfekt, for alle sommerhusgæster, der skal fra færgen, kører forbi. Allermest vil han dog sælge til restauranter, der forhåbentlig kommer i gang efter corona, inden turistsæsonen sætter ind.

»Jeg har aftaler med masser af restauranter. Jeg føler mig som en rock star, for restauratører og kunder hilser på mig og ved, de får noget godt. I gårdbutikken sælger jeg et salathoved ad gangen, mens en restaurant køber 20. Det batter noget«, siger han.

Faktaboks

Markedsfører på Facebook:

  • Lige nu er vi billigere end Netto...... lyder et opslag fra René Malarik, som markedsfører Renés Økogrønt via Facebook.
  • Kunderne kan følge med i priser og udbud hjemmefra via Facebook, som er relevant nu, hvor restauranterne kun sælger take away.
  • Ud over at opdatere kunderne på, hvad de finder på hylderne, og forslag til, hvordan man kan tilberede det, kan man også læse kundernes anbefalinger af grøntsagerne.
  • Lykken er.... når der er udsolgt, og gårdbutikken er tom efter weekenden, så der skal fyldes op på ny.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle