Skåneboks gør under-værker for køer

Langt færre døde køer, og de få, der dør, dør nu senere i laktationen.

Toben Bebe har også fået en bedre andvendelse for den boks, hvor goldkøerne gik førhen, da han lavede om på indretningen i stalden. Den er nu blevet til skåneboks, hvor køerne kan få en time out, hvis noget trykker.

- Kodødeligheden er faldet drastisk siden 2019. Før var det 10 om året, sidste år var det fire i alt.

En ting er, at kodødeligheden er sænket. Før var det ofte døde køer i starten af laktationen, hvor det er dyrest at miste dem. Nu, hvor han har skånehold, dør de ikke lige efter kælvning.

- De køer, der dør, dør af andre årsager for eksempel, hvis de får skader, og ofte sker det senere i laktationen, uddyber Torben Bebe.

Kalvelandsby

Sidste år gik Torben Bebe i gang med at forbedre forholdene for kalvene.

- Jeg har lavet en kalvelandsby, siger han med et grin.

Førhen gik kalvene i kalvehytter med udendørs løbegård. De er skiftet ud med nye kalvehytter fra Staldmæglerne, der måler 5X5 meter. Hver hytte er delt i to bokse med maksimalt fem kalve i hver. Hytterne holder kalvene tørre og foderet tørt.

- Førhen sloges vi med coccidiose hos småkalvene. Nu er vores medicinforbrug faldet meget, men det nåede nu kun at have effekt i de sidste måneder af 2021, og jeg har altid haft lav kalvedødelighed. Men det vil påvirke resultatet fremadrettet ved, at vi får bedre ungdyr i stalden, forklarer han.

Torben Bebe har også inden for de sidste par år fået ny fuldfodervogn. Sidste år valgte han så at gå fra almindelige knive til en lang model af knive.

- Jeg syntes ikke, vognen blandede foderet godt nok. I dag kan jeg se, at det bliver blandet bedre, så det har jo nok virket, siger han.

Det sidste, han har taget hul på, er at renovere malkestalden, og det har han ikke set resultatet af endnu.

- Den var 26 år gammel, og den elektronik, der var, bliver ikke lavet længere. Den var tung at vedligeholde, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle