Skal møllen være på 10 eller 25 kW

To naboer har sat hver sin husstandsvindmølle op. Den ene er på 25 kW, den anden på 10 kW. Men hvad kan bedst betale sig?

Det vil snart vrimle med husstandsvindmøller på ejendomme på landet igen. Det mener de to naboer, Jens Overgaard og Henrik Pedersen fra Nordmors, der lige har fået rejst hver sin mølle.

»De senere år er de små møller taget ned og erstattet af få store. Men med den nye lov kommer de små tilbage,« mener Henrik Pedersen.

Før loven blev vedtaget, blev strøm fra husstandsvindmøller timeafregnet med 1,30 kr. for møller op til 6 kW. Og 0,60 kr. for møller fra 6-25 kW i 10 år 0g 0,40 kr. de næste 10 år.

Med den nye lov er afregningsprisen 2,50 kr. pr. kWh i 20 år for møller op til 10 kW. Mens den er 1,50 kr. for møller på 11-25 kW. Og det kan være en god forretning, når den strøm, man køber fra el-nettet til privat forbrug, koster 2,10 kr. Mens det til landbrugsdriften kun koster 0,80 kr. pga. afgiftsfritagelser. Loven blev godkendt i Danmark sidste sommer men mangler den formelle godkendelse i EU.

10 eller 25 kWh mølle

De to naboer startede med at være fire naboer, der i fællesskab planlagde at rejse en 25 kW husstandsvindmølle hver.

»Det er et år siden, hvor det stadig så ud til at, alle møller op til 25 kW ville få 2,50 kr. Så vi skrev alle fire under på slutsedlen - betinget af at de 2,50 kr. blev vedtaget,« fortæller Jens Overgaard. Men i sidste sekund blev loven ændret, så det kun var møller op til 10 kW, der fik den høje afregningspris. Og så sprang de tre naboer fra, kun Jens Overgaard fastholdt en 25 kW mølle.

»Selvom jeg nu kun får 1,50 kr. pr. kWh, laver en 25 kW mølle jo 65.000 kWh om året mod 10 kW møllens 30.000 kWh. Så jeg tror, det økonomisk går lige op. Tilbagebetalingstiden er for begge møller otte-ti år,« siger Jens Overgaard, der håber, at møllen har fuld produktion i mindst 20 år, og bagefter kan fortsætte med at lave ejendommens strømforbrug på 7.000 kWh, heraf 4.000 til privat.

25 kW er en større investering

En 25 kW mølle er selvfølgelig her og nu en større investering og risiko, hvis noget går galt. Vikingmøllen på 25 kW koster 615.000 kr. inkl. alt, ekskl. moms, mens 10 kw møllen fra Gaia koster 445.000 kr. Bl.a. derfor bakkede Henrik Pedersen ud af slutsedlen og har nu rejst en 10 kW mølle i stedet. Men også pga. de 2,5 kr./kWh i stedet for 1,5 kr. Og så ligger hans ejendom heller ikke så godt som Jens Overgaards.

»Vi bor et godt stykke nede ad bakken, mens Jens bor næsten på toppen. Og umiddelbart forestiller man sig jo ikke, at vi kan lave strøm her.«

Alligevel viser vindmålinger, at der er mere vind end forventet. For vinden suges ned ad bakken. De første målinger viser da også, at Gaia-møllen producerer 9 kWh på 6-7 m/s, og det har overrasket Henrik Pedersen positivt.

Skat og afskrivning

Jens Overgaards ejendom har 56 hektar og landbrugsdrift, mens Henrik Pedersens ejendom er et hus på landet med to hektar privat have. Alligevel kan begges vindmøller registreres som en virksomhed.

»Der er to metoder at afskrive på. Virksomhedsordningen med fuldt fradrag for renteudgifter, afskrivninger og løbende driftsudgifter. Eller en simpel skatteregel med bundfradrag,« fortæller Jens Overgaard, der er økonomirådgiver i LandboThy.

»Der er ikke den helt store forskel, men med virksomhedsskatteordningen får man en hurtigere tilbagebetaling af lånet med større afskrivninger i begyndelsen.«

Naboerne har også overvejet solceller, men de er blevet økonomisk uattraktive og laver tilmed mest strøm i sommerhalvåret, hvor man har mindst brug for det. Det gør vindmøller ikke.

Begge møller er leveret af Cirkel Energi, der holder åbent hus hos de to naboer søndag 27. april kl. 13-16.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle