Skal vi virkelig droppe kartoflen?

Det er med meget dystre toner, planteformand Torben Hansen indbyder sine kolleger til den årlige kongres på tirsdag. Det forløbne år gav ganske vist en forrygende høst, men gevinsten blev mere end ædt op af faldende priser. Og, hvad værre er, samtidig kom et forlig om Grøn Vækst med mange nye regler og meget lidt ny vækst.

Seniorrådgiver Henning Otte Hansen går i sit oplæg til kongressen så vidt som at spå, at de stadig skrappere danske miljøregler vil betyde, at produktionsgrene helt forsvinder. Selv den store, meget traditionsrige kartoffelavl risikerer at blive truet, specielt af de meget høje danske pesticidafgifter. Og her taler vi immervæk om en produktion på 40.000 hektar.

Regeringen er selvfølgelig i sin gode ret til at stille skrappe miljøkrav, også skrappere end i andre lande. Men det er altså den samme regering, der for desværre alt for mange år siden talte om "mest muligt miljø for pengene". Der er fornuft i en hård linje, så kun de mest skånsomme og moderne pesticider bliver godkendt, men ingen faglig baggrund for et tilfældigt tal om behandlingshyppighed. På samme vis er det også gammeldags symbolpolitik, når gødningsnormen skrues endnu mere ned.

VKO-forliget er nu en gang vedtaget, og et andet politisk flertal gør næppe livet nemmere. Der er intet alternativ til den hårde kamp fra cirkulære til cirkulære for at fjerne de værste tidsler. Nemt bliver det ikke, men vi skal slås for mere begavede løsninger. Der gavner miljøet - men også sikrer et levedygtigt erhverv, som også fremover kan levere den måske allerstørste danske delikatesse: Den nye kartoffel.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle