Skat tryner nyetablerede landbrug

Flere landboforeninger fortæller, at Skat ikke tager hensyn til etableringsfasen, når de vurderer, om mindre landbrug er erhverv. Det rammer nyetablerede hårdt.

Mindre nystartede landbrugsvirksomheder bliver fanget i en skatteklemme, når Skat vurderer, om det er erhverv eller hobby. Det fortæller flere af landets største landboforeninger. Skatteklemmen består i, at hvis en landbrugsvirksomhed har givet underskud i tre år, dømmer Skat den oftest som hobby - og dermed skal ejeren tilbagebetale de seneste tre års skattefradrag med renter. Men det tager imidlertid typisk hhv. syv og fire år, før en juletræsproduktion eller et nystartet stutteri kan forventes at give afkast, fordi træer og føl skal vokse, inden de kan sælges.

»Lige så snart det er hobbybetonet, ser Skat kun på, om der har været underskud i de seneste tre år. Har virksomheden haft det, falder hammeren. Også selvom du er juletræsproducent, og det tager syv år, inden træerne kan sælges,« siger økonomikonsulent i AgriNord Karin Kristiansen.

Det er en problematik, chefrådgiver skat i LMO Poul Hjorth også oplever.

»Den type afgørelser er grundliggende forkert. Skat bør gå ind og se konkret på virksomheden. Se på, hvad det er for en type virksomhed, og hvad virksomhedens historie er. Så vil de opsnappe de nyetablerede virksomheder, så vi ikke får de her sager. Det er Skat, der skaber problemet,« mener han.

Skat strammer skruen

Skat har typisk accepteret, at virksomhederne har givet underskud i mere end tre år. Men ifølge landboforeningerne har Skat strammet grebet.

»Det er den værste hetz, jeg har oplevet. Vi har haft 50 sager hen over sommeren, og lige nu har vi 20 klagesager i Landskatteretten. En fjerdedel af dem er om nystartede virksomheder. Og vi har aldrig set dem før. Skat er alt for hurtig på aftrækkeren,« siger Poul Hjorth.

Økonomikonsulent i Heden & Fjorden Palle Høj mener også, at Skats sagsbehandling af nyetablerede landbrugsvirksomheder er problematisk.

»Skat bør se på virksomhederne og ikke kun regnskaberne. I biologiske virksomheder er der en startfase, der skal tages hensyn til. Og det er ærgerligt og forkert, at de ikke gør det. De tvinger virksomhederne til at lukke, og det er ikke det, vi har brug for,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Skat.

Skat har fokus på mindre virksomheder i 2013. Det betyder også mindre landbrug.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle