Skift i skærebord skød kapaciteten op

Halvanden meter ekstra i bredden og sejl i stedet for snegl gav 20 pct. højere kapacitet i høsten.

»Vi har gennemsnitligt øget kapaciteten med 20 pct.«.

Landmand Mikael Andersen fra Slagelse har i nu to sæsoner kørt med 10,5 meter bredt sejlskærebord i stedet for et mindre, traditionelt bord på 9,0 meter på sin Claas Lexion 580. Det har givet højere kapacitet og en væsentlig tidsbesparelse.

»Det første år, vi kørte med sejlskærebordet, brugte vi 40 timer mindre på høsten end året før. Sidste år sparede vi 20 timer. Selvom det kan svinge, så er det besparelser, der betyder meget for økonomien i vores bedrift,« understreger Mikael Andersen.

Bedre under ugunstige forhold

Mikael Andersen driver 420 hektar med planteavl og passer yderligere 180 hektar.

Bedriften leverer 13.500 slagtesvin om året, og derfor består en større del af markplanen af korn - blandt andet byg og rug.

»Byg kan være lidt vanskelig at høste, når duggen er faldet, men her klarer vi os altså bedre med MacDon-bordet. Vi behøver ikke reducere farten på samme vis.«

Rugen kan også være svær at få jævnt i maskinen, da den kan ligge på kryds og tværs eller være uens i volumen. Der er sejlbordet mindre følsomt,« vurderer Mikael Andersen.

Samme holdning har Jan Ulrich fra Brønderslev, der de sidste fire år har høstet med sejlskærebord på sine 680 hektar. Han skiftede ligeledes fra et traditionelt bord på ni meter til et 10,5 meter sejlbord.

»Vi er gået 30 pct. op i kapacitet. Det er et godt bord at arbejde med, da det giver en jævn ilægning - især når duggen er faldet, og hvor afgrøderne er filtret i hinanden.«

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle