Skrappe regler koster stort merudbytte

Skrappe danske regler har hidtil holdt nye effektive SDHI-svampemidler fra det danske marked. En opblødning af reglerne kan dog være på vej.

Danske landmænd går glip af merudbytter på 7-10 hkg pr. hektar, fordi de ikke kan køre med effektive svampemidler, som er godkendt i flere af vores nabolande. Reglerne i Danmark er ganske enkelt så skrappe, at kemi-firmaerne på forhånd har opgivet at sælge.

»Hidtil har vi vurderet, at chancerne for at få godkendt en ny generation af effektive SDHI-midler har været så lille, at vi ikke har indsendt ansøgninger til Miljøstyrelsen,« siger Flemming Larsen, produktkonsulent hos Bayer CropSciences.

Miljøstyrelsen har vurderet, at brugen af midlerne har været for risikabel i forhold til udvaskning og persistens, - det vil sige, hvor lang tid midlet er om at blive nedbrudt i naturen. Styrelsen kræver, at halveringstiden for aktivstofferne ikke må være længere end 180 dage. Det er markant skrappere end i vores nabolande, vurderer et internationalt panel.

»Derfor håber vi, at de danske politikere lytter til evalueringen fra det internationale panel, der vurderer, at de danske grænseværdierne kan ændres, uden at det vil have negative effekter for grundvandet,« siger Flemming Larsen.

Han tilføjer dog, at Bayer forventer at få godkendt Propulse til den kommende sæson. Midlet indeholder fluopyram, der er et SDHI-middel, som kan godkendes efter de nuværende skrappe danske regler.

Ivrige kemifirmaer

Bayer er blot et af de kemifirmaer, der har fået godkendt nogle af de nye effektive SDHI-midler i nogle af vores nabolande, men som endnu ikke har ansøgt om at få midlerne godkendt på det danske marked. Også BASF, Syngenta og DuPont og Dow AgroSciences har nye midler klar til det danske marked.

De håber, at de danske politikere hurtigst muligt vil ændre reglerne for godkendelse af SDHI-midlerne.

Først når det sker, vil de tage stilling til, hvilke midler der skal ansøges om godkendelse for.

Selve godkendelsen kan tage op til et år. Derfor vil de nye effektive SDHI-midler tidligst være klar til brug for danske landmænd til 2018 vækstsæsonen.

Kritik fra Ravn

På Årsmødet på Plantekongres 2017 rettede direktør Ivar Ravn fra Seges da også en direkte appel til de danske politikere:

»Vi har et stort problem med de nuværende midlers effekt over for svampesygdommen septoria. Derfor har vi brug for at få nye effektive SDHI-midler på markedet. Det er helt nødvendigt, at flere midler godkendes,« sagde Ivar Ravn.

Hvorvidt politikerne ønsker at ændre reglerne for godkendelse af nye og effektive SDHI-midler, er uvist, ligesom det også er uvist, hvornår det i givet fald vil ske.

 

læs mere

side 25

Faktaboks

SDHI-midler

  • SDHI-midler er en ny generation af svampemidler.
  • Betegnelsen SDHI henviser til virkemekanismen: Succinate DeHydrogenase Inhititors, som blokerer dannelsen af et bestemt stof i svampene.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle