Skuffet over finanslov: Arveafgift koster job

Arveafgift forsinker generationsskifte. Det bremser udviklingen af landbrugserhvervet.

Arveafgiften for virksomheder er en særskat, og den koster arbejdspladser. Det mener Frederik Lüttichau, formand for Sektion for større Jordbrug, som er skuffet over, at politikerne ikke fjerner den sidste rest af arveafgiften.

Regeringen er i gang med at nedtrappe arveafgiften til fem procent i stedet for 15 procent, men med finanslovforslaget fra sidste uge er der ingen tegn på, at regeringens ambition om helt at afskaffe den inden 2025 bliver til noget.

»Jeg er skuffet, ikke anklagende. Jeg tror ikke, de havde lovet det, og viljen er der i regeringspartierne«, siger han.

Forsinker investering

I år er arveafgiften syv procent. Det betyder, at hvis egenkapitalen er fem mio. kr., betaler man 350.000 kr. i arveafgift.

Ifølge Frederik Lüttichau bremser det udviklingen. Når man skal tage penge ud af virksomheden, bliver der nemlig ikke plads til så mange investeringer.

»Når der kommer en ny mand til, skal han indrette sig og investere i bedriften. Det, han betaler i skat, kan han ikke investere«, uddyber han.

29 procent af landmændene er over 65 år, og andelen af ældre landmænd er steget i perioden 2013-2016, viser en analyse. Jo flere ældre, des mere presser generationsskifterne sig på, men arveafgiften udskyder det. Problemet er, at ældre landmænd ikke investerer så meget i fremtiden som yngre.

»Det koster på den lange bane«, siger han.

Dansk særskat

Samtidig peger Frederik Lüttichau på, at arveafgiften er en dansk særskat.

»Det handler ikke om at gavne få rige mennesker, men om at arveafgiften flytter produktion til udlandet. Det er en skat, man har afskaffet andre steder. I Sverige og Storbritannien har de ingen arveafgift og i Tyskland kun en bittesmule, som man i øvrigt kan komme af med på visse betingelser«, siger han.

Frederik Lüttichau mener, at viljen er god nok i regeringspartierne, mens oppositionen er imod at fjerne arveafgiften. Dér sidder Dansk Folkeparti på nøglemandaterne.

»Vi har ikke været gode nok til at få dem med om bord og forklare konsekvenserne af arveafgiften. Men når det er lykkedes svenskerne at få deres politikere til at forstå det, må vi også kunne«, siger han.

Socialdemokraterne har bebudet, at de vil rulle nedsættelse af arveafgiften tilbage, hvis de kommer til magten.

Faktaboks

  • Næsten 10.000 landmænd er over 65 år
  • Andelen af landmænd over 56 år er stigende
  • Andelen af landmænd under 56 år er faldende

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle