Sladrehanken fortæller, om du fodrer for dyrt

Ny digital funktion kan spare landmænd for hundredtusindvis af kroner ved at bremse foderforbrug, der løber løbsk.

En ny regnskabsteknisk tilføjelse til IT-løsningen Dashboard kan hjælpe både mælke- og griseproducenter med at holde den absolut største regnskabspost, nemlig foderforbruget, i ave. Chefkonsulent i Velas Torben Wiborg tøver ikke med at sætte mange nuller bag det tal, som nogle landmænd kan spare ved at foretage en hurtig opbremsning og en u-vending, hvis foderforbruget er ude af kontrol:

»Foderet er det, der vejer tungest på budgettet, og det indkøbte foder har et stort træk på likviditeten. Hvis man ikke følger det nøje, kan man let komme til at bruge op i mod en halv mio. kr. mere, end man har budgetteret med. Og det er altså ofte nok til, at de henne i banken vil løfte øjenbrynene og spørge, om der mon er styr på bedriften«.

Budget er for sent

For at give landmænd et bedre redskab end budgetopfølgningen, der kun efterlader et bedaget udtryk, når pengene for længst er brugt, har Seges i samarbejde med Velas udviklet en ny funktion i budgetværktøj-flagskibet Dashboard. Funktionen i IT-værktøjet har navnet ’Indkøbt Foder’ og viser et rødt eller grønt tal, alt efter om udgiften er større eller mindre end forventet. Dermed får man et hurtigt svar på, hvor mange penge der er brugt på indkøbt foder og ikke mindst, om det stemmer overens med det tal, der er budgetteret med.

Eller som Torben Wiborg siger: »Et tal siger ikke noget i sig selv. Kun når det bliver holdt op mod et andet tal, får man en fornemmelse af, om det er for meget eller for lidt«.

Livsvigtig likviditet

»Funktionen betyder, at landmanden kan spare penge ved at gribe ind i tide, hvis udgifterne stiger. Der kan jo godt være en god grund til det, hvis foderet rent faktisk er blevet dyrere, og tallet ikke er rettet i budgettet. Men det kan også være, at der bliver brugt for meget af det dyre smågrisefoder for længe, eller man er begyndt at fodre køerne til en højere ydelse, der i virkeligheden koster på bundlinjen«, forklarer Torben Wiborg.

»Det er vigtigt at være tæt på tallene, når man skal styre sin økonomi, og når det kommer til indkøb af foder, er det rigtig mange penge, vi snakker om. Landmanden kan virkelig blive ramt, hvis udgiften løber fra ham, men risikoen for netop det bliver betydeligt mindre med Dashboard og den nye funktion«.

Opdages straks

»Funktionen fungerer godt, fordi udgiften til foder opdateres stort set samtidig, som foderet bliver ædt af dyrene. Landmanden kan dykke ned i detaljerne, hvis udgiften afviger fra det forventede. På den måde kan man fejlfinde og gribe ind i tide«, forklarer forretningschef Margit Skovbjerg fra Seges.

Tidligere har man i Dashboard kunnet følge den samlede udgift til foder inklusiv det grovfoder, der bliver produceret på bedriften. Denne funktion er forbundet med målinger, som landmanden selv skal foretage, og tallene vil som oftest blive opdateret på bagkant af virkeligheden.

»Udgiften til indkøb af foder kommer løbende, og den har stor indflydelse på likviditeten ude hos landmanden. Derfor er den så vigtig at holde øje med«, siger Torben Wiborg.

Faktaboks

Indkøbt foder: En ny funktion i Dashboard

  • Funktionen er udviklet af Seges i samarbejde med Velas på baggrund af efterspørgsel fra landmænd og landbrugsrådgivere.
  • Systemet trækker automatisk oplysninger fra Ø90, og man får løbende vist den opdaterede udgift. Tallet er rødt eller grønt, alt efter om udgiften er større eller mindre end forventet.
  • Løsningen forhandles af landets landbrugsrådgivninger, og man kan finde nærmeste forhandler på www.dlbr.dk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle