Slik til slikmundene

Køerne hos Riekus Veenstra har prøvet lidt af hvert som lokkemiddel til malkerobotterne: Melasse, druesukker og nu en sliksten.

"Du skal lige passe på, for de kan være ret ivrige efter slikstenen," smiler Riekus Veenstra, Ribe, med henvisning til de tre køer, som stirrer direkte på hans hænder.

I hænderne har han lokkemidlet, som hjælper til med at trække køerne til malkning i de to Delaval-robotter. En ganske almindelig sliksten.

Og han får ret! Han når kun lige at sætte den på og træde nogle skridt til siden, før de første køer slikker løs.

"De har en lidenskab for at slikke, så hvorfor ikke udnytte den til at lokke dem til robotten," spørger Riekus.

Melassen blev for tyk

Han startede med at eksperimentere i 2007. Besøgsfrekvensen i malkerobotten var ikke for høj, og i stedet for at give mere kraftfoder - hvorfor så ikke prøve noget andet? Noget som måske var billigere end det kraftfoder, som altid koster for meget.

"Jeg har tidligere fodret køer i bindestald med melasse, og de elskede det jo. De kunne jo slikke på fodergangen længe efter, de sidste sukkerholdige dråber var forsvundet," siger Riekus.

Delaval-robotterne havde en pumpe til at dosere Propylenglucol. Den måtte da kunne bruges til melasse?

"Den første erfaring jeg fik, var, at køerne elskede melassen. De kom oftere i robotten, og de var indimellem svære at genne ud derfra," smiler Riekus ved tanken om de første uger med melasse. Men så blev han klogere.

"Selvom køerne kom oftere i robotten, skulle jeg også oftere i stalden, for pumpen kunne ikke klare den tykke melasse," fortæller han.

I stedet tilsatte han vand til melassen og forsøgte at opløse den - uden held.

Slikstenen er low-cost

Timerne med et piskeris i en blanding af melasse og vand gav ham en ny ide. Måske rent sukkervand kunne bruges i stedet for ...

"Druesukkeropløsningen fungerede med samme resultat. Jeg har faktisk brugt det indtil sidste år, og det kunne tydeligt mærkes på køernes lyst til at blive malket," fortæller Riekus Veenstra.

Druesukkeret blev dog afløst af en sliksten. Mest for afvekslingens skyld, for Riekus tror på, at køerne tænker ligesom mennesker. Det er sundt og spændende med en varierende kost.

"Slikstenen er det mest low-cost-agtige, jeg har prøvet, for blokken sidder bare på en pind ovre i hjørnet," siger Riekus og peger på saltblokken, som køerne stadig flokkes om.

Malkesystemet på gården ved Ribe er bygget op om to malkerobotter med en forgård foran. Her står køerne og venter inden malkning, og det er her, at saltstenen er placeret.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle