Det bliver forhåbentlig lettere at rekruttere arbejdskraft, når der ikke skal malkes, forventer Jan David.
En efter en går køerne ind i de nye Lely-robotter og bliver malket. Der er ingen stress og jag og frem for alt ingen trætte personer, som er mødt tidligt ind eller har sluttet sent for at malke.
Arbejdsdagen er blevet en helt anden hos mælkeproducent Jan David, Bylderup Bov, som i august slukkede for en næsten 30 år gammel malkestald og tændte for fire nye robotter.
Den gamle malkestald var uhensigtsmæssigt indrettet, og der var et dårligt flow i systemet. Mange køer skulle hentes, og arbejstimerne tårnede sig op. Det samme gjorde trætte skuldre og ømme ben hos de fem personer, som var ansat til at malke.
- Jeg har sundhedsordning til mine ansatte, og en overgang blev den benyttet ret meget til fysioterapi. Det var uholdbart, mener Jan David.
Det monotone malkearbejde er nu fortid, og det skal gerne gøre det mere attraktivt at arbejde på bedriften.
- Jeg har ondt af dem, der malker mange timer og af dem af mine kolleger, som ikke kan skaffe nok arbejdskraft og selv ender med at tage mange timer i malkestalden. Det æder folk op og tærer på familieforhold, mener den sønderjyske landmand.
På forkant
Foruden arbejdslettelsen lægger Jan David også vægt på, at malkerobotterne giver adgang til bedre overvågning af køerne og mulighed for at tage hensyn, før køerne bliver syge.
- Mine medarbejdere kan blive helt høje af glæde, når de ser, at de har hjulpet en ko til at undgå sygdom. Det motiverer, siger Jan David.