Små kunder er konger hos Præstbro

Hos Præstbro Maskiner er der lige så meget fokus på de små kunder, som der er på storkunderne hos store importører. Det giver nærhed omkring handel og service af Landini-traktorerne, som de importerer på ottende år.

Præstbro, der er dansk importør af Landini, kan med sin beskedne størrelse servicere kunderne på en måde, som de store ikke kan.

»Vi kender kunderne, når de kommer forbi. Det giver navnlig de små og mellemstore en nærhed til os og vores folk. Som købere hos en stor aktør forsvinder de let i mængden af storkunder,« mener Flemming Larsen, der ejer Præstbro sammen med sin bror, Ole Larsen.

»Hos os kan den lille kunde let være den vigtigste og er derfor i fokus,« tilføjer han.

God kontakt med fabrikant

Landini-traktorerne fremstilles i Italien af ARGO-gruppen. Flemming Larsen oplever, at selvom det er en stor traktorfabrikant, så har også de fokus på de mindre importører.

»Man føler, at man samarbejder med en lille fabrikant, når man snakker med dem. Når selv folk med høje stillinger besøger os, vil de med helt ud til slutbrugeren for at evaluere produkterne,« siger han.

Dette har navnlig været gældende under introduktionen af nye modeller - og ikke mindst den nye teleskoplæsser, Powerlift, med vendbar førerplatform.

Enkle traktorer

har solgt bedst

Præstbros traktorsortiment spænder i dag fra 58 til 225 hk fordelt i syv serier, hvor den enkle Landpower, med ydelser fra 120 til 185 hk, har været den mest populære.

»Det er en efterspurgt størrelse, og der er faktisk en del kunder som ønsker, at en traktor skal være let at køre,« oplever Flemming Larsen.

»Helst så let at en skoleknejt eller en pensionist kan køre korn fra,« tilføjer han med et glimt i øjet.

Landinis motto er, at traktoren skal være på teknisk niveau med konkurrenternes, men ikke have unødig teknik. Af samme grund er de heller ikke de første til at præsentere de mest avancerede funktioner.

»Der er kunder, der gerne vil køre nyt, men ikke ønsker en masse teknik. Og så er servicevenlighed også vigtig,« siger Flemming Larsen og uddyber:

»På vores traktorer kan gearkasseprogrammering eksempelvis stadig ske med en almindelig pc'er.«

Landini forsvinder aldrig

Skønt de blå traktorer fra Landini stadig er et sjældent syn i Danmark, forsikrer Flemming Larsen, at mærket aldrig forsvinder.

»Markedsandelen er over 30 procent i Italien, og det er Europas ældste traktormærke,« forklarer han og opridser, at det er hjertet i ARGO-gruppen, der overtog mærket fra Massey Ferguson i 1994.

Traktorernes enkelhed drives af, at de største markeder, de opererer på, kræver enkle løsninger. Omvendt har ARGO-gruppen et mål om at sælge traktorer i alle lande.

»Det kræver, at de kan tilbyde Vesten nogle komfortable traktorer,« siger Flemming Larsen og konkluderer, at det kan mærkes. »Siden vi begyndte, er modellerne forandret og udviklet meget.«

Gik fra Ursus til Landini

Flemming og Ole Larsen måtte i slutningen af 1990'erne stoppe importen af Ursus-traktorer, da motorerne ikke kunne overholde de danske miljøkrav. Da de så Landini-traktorerne på en udstilling, syntes de, at det på daværende tidspunkt ukendte mærke i Danmark havde en berettigelse og besluttede sig for at blive importører.

»Det var en sjov proces at bygge mærkets image op i Danmark,« husker Flemming Larsen.

Selve maskinforretningen i Præstbro har eksisteret siden starten af 70'erne. I 1981 købte Ole Larsen, der havde været ansat som mekaniker, forretningen sammen med en anden, som Flemming Larsen købte ud i 1991.

Hovedafdeling,

forhandler og bindeled

I dag er ansvaret delt mellem de to brødre, der oprindeligt er landbrugsmaskinmekanikere, således at Flemming Larsen tager sig af indkøb og salg, mens Ole Larsen står for service og reklamationer.

Der er stor indbyrdes forskel på de sytten Landiniforhandlere i landet, der spænder fra énmandsforretninger, til den største, som ligger i Yding og beskæftiger 25 folk.

»Det er vigtigt at have en lokal forhandler tilknyttet kunden, men jeg er tit med til at klare handlerne for de mindste,« forklarer Flemming Larsen.

Det betyder, at hovedafdelingen i Præstbro ud over selv at være forhandler også bliver bindeled for andre.

Bygger ny maskinhal

Byggetilladelsen til en ny 1.800 m2stor hal er netop kommet, da LandbrugsAvisen i starten af februar besøger Præstbro. Med den kan mange af lagermaskinerne komme i tørvejr, ligesom en del af hallen skal bruges til udstilling. Med den kommer det samlede areal under tag over 6.000 m2.

Et nyt værksted er taget i brug for to år siden, da man ønskede at kunne servicere traktorer og maskiner i lokalområdet bedre. I forlængelse heraf ligger reservedelslageret, som har tilknyttet tre folk, og cirka 40.000 numre. En landmandsbutik er der også blevet plads til, og her sælges blandt andet sliddele, værktøj og beklædning. Hvis en reservedel ikke er på lager, men bliver bestilt om formiddagen, kommer den med fly næste dag.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle