Smed sojaskråen ud i 2009

Mette og Klaus Iversen droppede sojaskråen i kraftfoderet i 2009. Køerne holdt mælkeydelsen uden soja, og parret sparer 500 kroner pr. ko.

Siden 2009 har kraftfoderblandingen til Mette og Klaus Iversens 165 årskøer ikke indeholdt sojaskrå.

Da prisen på det proteinrige tilskudsfodermiddel steg kraftigt i 2009, besluttede parret at udfase sojaskrå.

»Det blev simpelthen for dyrt, og derfor tog vi først en lille andel ud og erstattede med rapskage. Da køerne ikke reagerede med lavere mælkeydelse, tog vi sojaskråen helt ud. Og køerne er ikke faldet ét kg siden da,« siger Klaus Iversen.

For at kompensere for et lavere proteinindhold blev gårdblandingen tilsat foderurea.

I dag kan parret glæde sig over den radikale beslutning, som ifølge deres fodringsrådgiver, Anette Østergaard, LandboThy, har givet en besparelse på 400-500 kroner pr. årsko.

AAT-inhold næsten uundværligt

»Vi har regnet på økonomien i at droppe sojaskråen på mange bedrifter. Men mange har en tro på, at køer ikke kan fodres uden sojaskrå. Men det kan de godt,« siger Anette Østergaard.

Det er især et højt indhold af AAT, som gør sojaskråen nærmest uundværlig i mange foderplaner, og hos Mette og Klaus Iversen balancerer AAT-indholdet i foderrationen omkring norm-niveauet.

Blanding frem for råvarer

Mette og Klaus Iversen har i modsætning til flere af deres kolleger valgt kun at fodre med én kraftfoderblanding frem for flere forskellige råvarer.

»Vi slipper for at have stakke med foder rundt omkring, og vi har fået designet vores egen gårdblanding, som justeres efter kvaliteten af grovfoder. Det koster godt nok lidt ekstra at få en gårdblanding, men til gengæld får vi rabat, da vi kan tage et helt træk med 30 tons ad gangen,« forklarer Klaus Iversen.

Kraftfoderet udfodres sammen med en blanding af græs- og majsensilage, mineraler, melasse og vand flere gange i døgnet fra et automatisk foderanlæg.

»Anlægget fodrer, hver gang vi malker, så vi lettere kan få køerne igennem malkestalden,« siger Mette Iversen.

Goldkøerne får også kraftfoder i en blanding med snittet halm, goldko-mineraler og ensilage.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle