Snegle der overlapper blander bedre

RMH var først på markedet med selvkørende og selvlæssende fuldfoderblandere. Det var allerede i 1974, og 20 år senere producerede RMH de første vertikalblandere på et tidspunkt, da vertikalblandere var næsten helt ukendte i Europa.

Nu er RMH ude med en ny opfindelse, der egentlig er så enkel og nærliggende, at det undrer direktør Hans Scriver, RMH Maskiner, at andre ikke også er kommet på den.

Det drejer sig om en vertikalblander med overlappende blandesnegle. Det vil sige, at blandesneglene er rykket tættere sammen, så de kører ind over hinanden, men udformet således at de aldrig rammer hinanden.

»Det er en stor forbedring af den vertikale blander, der egentlig ikke koster noget. De overlappende blandesnegle sikrer en hurtigere og bedre flytning af materialet mellem sneglene, og det er naturligvis vigtigst ved de store tre-sneglsblandere,« siger Hans Scriver.

Blandeegenskaberne er en af de vigtigste parametre, når der skal investeres i en ny fuldfoderblander, understreger han.

Overlappende blandesnegle er introduceret på alle to- og tre-snegls RMH Mixell-blandere. Princippet kan anvendes på alle vertikalblanderne fra 18 til 45 kubikmeter men er mest aktuelt på de store, siger Hans Scriver.

Homogen blanding

Gårdejer Gunnar Vad Jørgensen, Ulfborg, har kørt med en RMH Mixell 40 med overlappende snegle siden marts i år, og han fremhæver, at princippet giver en skånsom og homogen blanding af alle fodermidler.

Besætningen er på cirka 200 køer, og Gunnar Vad Jørgensen læsser fuldfodervognen med frontlæsser på traktoren, der også driver blanderen. Det vil sige, at der spændes fra, når der læsses, hvorefter fuldfoderblanderen tages med hitch-krog, og læssetraktoren blander og udfodrer.

Al grovfoderet ligger i markstakke, og Gunnar Vad Jørgensen kører ud efter det med blanderen. Han fremhæver i den forbindelse, at RMH Mixell kun kræver lille trækkraft og kan køre i marken.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle