Snestorm i maj koster i rapsen

Sommeren er kommet til Sydfrankrig med temperaturer op til 40 grader, og familien Knarreborg er i fuld gang med høsten på slottet ved Castelnaudary.

Solsikkerne står som lysende sole i det kuperede landskab - de har foldet sig ud i fuldt flor i takt med, at vejret er blevet varmere. I denne uge ligger temperaturen mellem 35 og 40 grader.

Høsten er skudt i gang. 7. juli, nøjagtig et år efter vores ankomst til Les Pesquiés, høster vi 14 hektar vinterbyg med et efter omstændighederne tilfredsstillende resultat: Fem ton/ha.

Og vi fortsætter direkte i rapsen. Her er resultatet som ventet meget dårligt, den første mark giver ca. et ton/ha!

Det dårlige resultat har sin forklaring: Rapsen blev sået i slutningen af september, herefter fik vi en meget tør periode med dårlig fremspiring til følge. Rapsen blomstrede i begyndelsen af maj, da vi blev overrasket af det lunefulde vejr. 4. maj faldt i løbet af en halv dag 30 cm tung tøsne.

Vi holdt os inden døre, hvorfra vi kunne høre en knagen og bragen fra de store træer. Store grene faldt til jorden under tyngden af den megen sne med blokerede veje til følge. I løbet af eftermiddagen holdt det op med at sne, og det var tid at tage et nærmere kig på afgrøderne.

Dyre forsikringer

Hveden, som det tidspunkt var skredet igennem, lå mange steder klinet til jorden - en del planter var knækket. Rapsen var ligeledes knækket ned og ville give genskud. I løbet af et par dage var sneen regnet væk.

Maj og juni har vejrmæssigt været ustabile, men dog med passende mængder regn. Heldigvis har hveden rejst sig ved hjælp af sol og blæst - vi håber på middeludbytte.

Sneen har givet anledning til at sætte sig grundigt ind i det franske forsikringsmarked. Vi troede os godt dækket med forsikring mod både hagl og storm. En del af skaden er opgjort som stormskade, men med en selvrisiko på 10 procent af den samlede værdiansatte høst, er forsikringen ikke meget værd.

Stormskaden er opgjort til ca. 65 procent af udbyttet i rapsen.

Det er muligt at forsikre sig mod alt vejrlig. Men det er dyrt!

Tour'en kommer forbi

Avlen køres direkte til cooperativet i Belpech syv km herfra. Efter flere møder er vi ved at forstå, hvordan systemet virker. Solsikkerne har vi solgt til 300 euro pr. ton. Hveden sælges hen over året i tre portioner. Der udbetales en acontopris i høst og derudover en merpris i august, december og maj afhængigt af, hvordan priserne udvikler sig. Vinterbyggen er solgt til 110 euro pr. ton, mens der endnu ikke er indgået aftale om rapsen.

Ved poolen hygger vores Bed & Breakfast-gæster sig. Vi nyder at se, at vores tanker om at lave et feriested, hvor folk slapper af, falder til og nyder omgivelserne, tilsyneladende lykkes. I næste uge lægger Tour de France vejen forbi os - vi er spændte på, om det eventuelt kan give nogle gæster til os.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle