Soanlæg til 2.000 søer i tre etager

Ny svinestald i Holland med drægtige søer i kælderen og smågrisene på loftet under taget.

En svinestald i tre etager.

Det var, hvad tusinder af interesserede fik at se ved et åbent hus-arrangement i Lunteren i det østlige Holland i weekenden, hvor familien de Jong inviterede inden for i et soanlæg til helt præcis 1.983 søer og produktion af 30 kilos-grise under et og samme tag. Det første af sin art i hvert fald i Holland og formentlig i hele Europa.

Konstruktionen i tre etager er valgt for at spare plads – bedrifterne ligge tæt i denne del af Holland, og fordi en tilladelse til udvidelse gælder et antal kvadratmeter, der må bygges frem for et antal dyr.

Umiddelbart skulle man tro, at en svinestald i tre etager ville være et markant indslag i landskabet. Det er ikke tilfældet, og årsagen er, at første etage ligger helt under niveau og altså reelt er en kælder, mens tredje etage ligger oppe under taget. Set udefra tager bygningen sig således næsten normal ud.

Elektronisk sofodring

Første etage, kælderen, er indrettet til drægtige søer. 16 sektioner til ugehold á 88 søer i stabile grupper med ESF fra Nedap og vådfodring. Stierne har hver to foderstationer og er indrettet med redekasser.

”Søerne skal bevæge sig hele vejen rundt om redekasserne, før de igen kan komme til foderstationerne. Det er et meget sikkert system,” forklarer udviklingschef Arno van Brandenburg, Nedap, der har designet denne del af stalden.

Næste etage rummer farestald i 16 sektioner. Farestierne har hævbart gulv med køling under soen. Endvidere er her tre løbestalde med bokse og to afdelinger til træning af polte.

Øverste etage er indrettet til de fravænnede grise, der er fordelt i 18 sektioner, og her er også installeret luftrensere.

Skrånende ramper

Centralt i hele anlægget er forbindelsen mellem de tre etager i form af skrånende ramper fra midterste etage, der fører henholdsvis op og ned til de to andre etager. En indretning der giver fin logistik og korte transportveje. Og det er en konstruktion, der blev diskuteret, for hvor let vil det være at drive grisen ned ad en skrånende rampe?

I begge ender af stalden er der endvidere trapper mellem etagerne, men dem skal grisen hverken op eller ned ad.

Ventilation med diffust luftindtag gennem loftet er ikke den umiddelbare løsning i en stald i tre etager. I stedet er der centralt luftindtag - gennem filtre, der skal beskytte mod virus - i den midterste etage, og herfra fordeles luften til de to øvrige etager gennem loftet og gulvet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle