Soholdere kører videre


Det forventede markante fald i den danske smågriseproduktion på grund af EU-kravet om løsgående søer fra 1. januar 2013 lader vente på sig.

Tværtimod er der ifølge Per Nyby Pedersen, adm. dir. i Hatting-KS, Danmarks største producent af ornesæd, endnu kun konkrete meldinger om, at 5.000 søer er på vej ud.

»Vi står for ca. 80 pct. af sædsalget i Danmark og har stor kontakt med kunderne. Siden 1. juli er vi begyndt systematisk at registrere, når landmænd fortæller, at de vil sætte søerne ud. Den melding har vi kun fået fra 10-15 besætninger, svarende til ca. 5.000 søer,« siger Per Nyby Pedersen.

»Det er langt færre, end det fald på 50.000 søer, eller fem pct. af søerne, som både vi og Videncenter for Svineproduktion har forventet. Det er glædeligt for Hatting, men det er søreme også glædeligt for Danmark,« siger Per Nyby Pedersen.

Han understreger, at det først er i løbet af den næste halvanden måned, det reelle omfang af faldet i søer vil vise sig.

»Det er klart, vi ikke har set det hele endnu. Mange vælger nok at køre til grænsen. Men i de kommende uger vil vi se landmænd, der slagter deres søer, hver gang de har fravænnet smågrise.«

Billedet kan ændre sig

I Danske Svineproducenter mener direktør Hans Aarestrup, at det er for tidligt at vurdere, hvor mange soholdere der stopper.

Men også han har fornemmelsen af, at en del smågriseproducenter har sadlet om og vælger at fortsætte.

»Vi kender endnu ikke svaret, men min fornemmelse er, at flere landmænd har ændret planer. Oprindelig havde de tænkt sig at udvide og måske fordoble i 2013. Så kom krisen og gjorde det umuligt, og så ville de hellere stoppe. Men tiden er ikke til at sælge ejendomme, og derfor vælger de nu at køre videre med færre søer i de bestående bygninger.«

VSP: Tag beslutningen nu!

I Videncenter for Svineproduktion mener direktør Nicolaj Nørgaard, at de landmænd, som allerede har besluttet, at de ikke vil køre videre med løsgående søer efter 1. januar, gør klogest i at effektuere beslutningen nu i stedet for at fortsætte til årsskiftet.

»Med de dagsaktuelle priser på foder skal man nok ikke forvente at blive rigere af at fortsætte til 1. januar,« siger han.

I Danske Svineproducenter er dir. Hans Aarestrup 'fuldstændig enig' i Nicolaj Nørgaards råd.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle