Solgte til naturfond – nu kommer der turister

Tiltrækning af turister kan give landmænd nye forretningsmuligheder, mener Frants Gyldensteen.

Egentlig groede der hvede, løg og andre afgrøder i omdrift, ligesom der var skov og lidt natur på de godt 616 hektar i det inddæmmede område. I dag er diget brudt, og der er skabt 350 hektar lavvandet kystlagune, ferskvandssø og rørskov med natur og fugleliv, efter at vandet er strømmet ind og har oversvømmet markerne siden 2014.

Under havets overflade

Gyldensteen Gods solgte det store stykke land fra til Aage V. Jensens Naturfond for nogle år siden af forskellige grunde, bl.a. fordi arealet bag diget lå under kote nul.

»Når man hører, om at vandstanden i havene skal stige, var det måske det rigtige tidspunkt at sælge,« siger han i dag og har ikke fortrudt.

Samtidig var det de lavtliggende arealer, der i kolde år var dårligst at dyrke.

»Vi har prøvet at miste en løgafgrøde derude, fordi jorden var kold,« siger han.

Fremgang for fugle

I dag kan man ifølge fonden se fremgang for en lang række fugle- og plantearter. Samtidig strømmer fok til for at se området, og selv et par år efter etableringen kommer der årligt titusinder og ser på Gyldensteen Strand.

»Det ser vi ikke som en gene. Måske kan vi få gavn af den turisme forretningsmæssigt, og det er et aktiv for Nordfyn,« siger Frants Gyldensteen.

Man kan for eksempel forestille sig mulighed for at udleje til turisterne eller salg af produkter direkte til forbrugerne.

Flere gæs æder afgrøder

Selve området byder ikke på gener. Faktisk glæder Frants Gyldensteen sig også over at se på arealerne, der er oversvømmede, skønt der før var marker.

»At markerne er væk er jo ikke noget, der kan komme bag på os, når vi sælger til Aage V. Jensens Naturfond,« konstaterer han.

Dog mener han, at der nu er flere gæs i de nærliggende marker.

»De gør skade, og vi har oplevet at måtte så hvede om, men vi har fået lov at regulere dem,« siger han.

Gode naboer

Han ser derimod ingen gener ved at have fonden som naboer.

»De har været utroligt gode naboer, og der er ikke opstået stridigheder. De er meget bevidste om at have et godt forhold,« siger han.

Gyldensteen Strand blev oprindeligt inddæmmet i 1871 for at opdyrke den gamle fjordbund.

I årtierne efter inddæmningen satte bunden sig så meget, at afvandingstilstanden blev dårlig. Dele af arealet forsumpede, og efter to store digegennembrud i 1945 og 1954 med efterfølgende oversvømmelser blev digerne forstærket og afvandingssystemet istandsat i 1960erne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle