Fritidslandmændene er mange, og de behøver ikke tænke helt så meget med tegnebogen, mener Mikael Overgaard, der går ind i naturprojekt.
Mikael Overgaard, der driver et fritidsbrug i Nordjylland, elsker både landbrug og natur. Derfor samarbejder han nu både med LandboNord, ornitologer, biavlere og jægere om at lave tiltag, der gavner natur og fuglevildt på bedriften.
»Jeg håber, vi kan stoppe tilbagegangen i arter og antal. Det vil i hvert fald være et godt resultat, hvis vi kan det«, siger han.
Mere natur, mindre tegnebog
Han har længe lavet blomsterstriber, men tanken er nu at gå et skridt videre og gøre endnu mere for naturen.
»Vi er mange, der flytter på landet for at være ude i naturen. Sådan nogle som os skulle man nemt kunne få til at gøre noget ekstra for dyr og planter. Som fritidslandmand tænker man meget på naturen, og vi skal ikke tænke så meget på tegnebogen som fuldtidslandmændene«, siger han.
Mange tiltag
Planen er derfor at lave en række forskellige tiltag på ejendommen.
Dels lysåbne fauna- og vildtstriber, hvor udsædsmængden reduceres, og barjordsstriber, hvor der slet ikke sås, så fuglene bedre kan færdes i afgrøden.
Dels plantning af små grupper med buske samt nogle enkelte egetræer. Et areal tages ud til blomsterbrak eller slåningsbrak med mindst 10 procent vildt- og bivenlige tiltag og nogle spor med vildtblanding.
Samtidig skal der tages et areal ud til blomsterbrak eller slåningsbrak med mindst 10 procent vildt- og bivenlige tiltag og nogle spor med vildtblanding. Langs et hegn skal der være et bælte med naturlig vegetation, det vil sige ukrudt, som hverken gødes eller sprøjtes.
»Noget af det vigtige er, at det ligger der langt ud i fremtiden og ikke bare i 2-3 år«, påpeger Mikael Overgaard.
Samarbejde gavner
Mikael Overgaard har angiveligt haft glæde af, at organisationerne samarbejder.
»Jeg synes, at samarbejdet med LandboNord er godt, fordi de ved, hvad man kan dyrke på vores arge sandjord, og hvordan sammensætningen og tætheden af beplantninger skal være«, siger han.
Samtidig roser han jægerne og DOF, fordi de tæller fugle og ser, om tiltagene overhovedet nytter noget.
»Det ville vi helt sikkert have svært ved at gøre selv«, siger han.
Faktaboks
Nyttig info
- Man har mulighed for at købe planterne med 75 procent tilskud af planteprisen igennem Naturstyrelsens »Plant for vildtet« ordning.
- Ansøgningsfristen er 30. april og 31. oktober.
- Læs mere om »Plant for vildtet«, og find desuden ansøgningsskema her: https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/jagt/tilskud/plant-for-vildtet/