Landmand: Sommeren afgør, om majsen når at blive moden

Den sene såning har kostet udbytte. Lige nu er Karsten Weinkouff dog mest bekymret for den majs, han såede først.

"Vi såede 45 hektar majs for en uge siden. En del af den skulle ikke have været sået, fordi såbedet var for vådt. De resterende 45 hektar sår jeg snarest muligt, og der skal majsen nok komme godt fra land«.

Sådan opsummerer Karsten Weinkouff årets såning af majs.

Umiddelbart kunne man mene, at det bare er med at få majsen i jorden, da udbyttet falder, jo senere majsen sås. Sådan forholder det sig dog ikke.

Udbyttet er nemlig i høj grad også bestemt af, om majsen kommer godt og hurtigt fra start.

Det gør den ikke i en kold og ubekvem jord.

Ubekvem jord

»Jeg sår normalt majs i 4-5 cm dybde. I år har jeg sået majsen i 2-3 cm dybde, for at få en hurtig fremspiring. Derudover har jeg reduceret udsædsmængden til 85.000 frø pr. hektar - i stedet for de 95.000 frø, jeg plejer at så«, siger Karsten Weinkouff.

Han tilføjer, at han tilmed valgte at købe en brugt syv-furet plov, så han kunne pløje forud for såningen af majsen.

»Jeg har drevet jorden pløjefrit i et par år. I år vurderede jeg, at jeg kunne lave et bedre såbed til majsen ved at pløje. Det positive ved det er, at jeg sparer et par liter glyphosat pr. hektar«, siger Karsten Weinkouff.

Majs af god kvalitet

Karsten Weinkouff vil gerne have skiftet sine middel-tidlige sorter ud med nogle tidlige sorter. Det lod sig ikke gøre.

»Hvis vi får en varm sommer og et mildt efterår med sen nattefrost, kan vi stadig nå at få en god majshøst«, siger Karsten Weinkouff.

Han er da heller ikke nervøs for, at han kommer til at mangle foder til den kommende vinter.

Han har nemlig to måneders overgangsbeholdning fra sidste års majshøst. Derudover tegner årets udbytter i græsmarkerne rigtig godt.

»Græsmarkerne er tætte. Nedbøren gør, at vi er sikret gode udbytter af en god kvalitet i både første og andet slæt. Det betyder meget«, siger Karsten Weinkouff.

Faktaboks

  • Karsten Weinkouff driver en kvægejendom med 350 malkekøer og 300 hektar nær Hjørring.
  • Har sået majs sent.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.