Sommerens overflod

Jeg har lige brugt de sidste par timer i køkkenet med sommerens overflod. Agurker, squash og tomater er hentet ind fra drivhuset, og fra køkkenhaven har vi gravet kartofler og trukket løg, fra terrassen er der plukket purløg og timian fra min lille krukke.

I køkkenet ventede den hele kylling, som desværre ikke er hjemmeavlet, men hjemmebragt fra supermarkedet. Aftenens menu: grydestegt kylling med flødesovs à la Farmor, nye kartofler samt frisk agurkesalat, og squashkage med chokolade til dessert. Mums. Det dufter fantastisk i køkkenet i øjeblikket, og mundvandet begynder så småt at samle sig.

En landmand nævnte for mig den anden dag, at en af de mange udfordringer ved at være landmand er, at man kan risikerer at blive kødsnob. På den gode måde, hvor man stiller krav til alt fra levevelfærd til stressfri slagtning og fedtmarmorering. Og dermed også begynder at få tanker om, hvilke dyr man selv kan have. Eller jeg får de tanker, må jeg hellere skynde mig at sige. Manden bliver bare lidt tom i blikket. For jeg har fået øje på et lille læhegn bag ved laden, som Manden ikke bruger til noget nævneværdigt i øjeblikket, ud over fremavl af brændenælder, kamiller og skræpper. Og jeg tænker derfor, at jeg til foråret vil banke på døren hos en af naboerne og spørge, om jeg må købe et par grise til videre opfedning og ukrudtsbekæmpelse i nævnte læhegn. Og så selvfølgelig til ribbensteg, flæskesvær og fedtegrever.

Vi har prøvet det der med ænder, gæs og kyllinger. En gang for mange år siden med kalkuner, som ræven hjalp os med at få aflivet. De smager dælme godt, når jeg selv har fodret dem, men det er for bøvlet, besværligt og møgbeskidt, med tre bettemænd i varierende alder på slæb, at få fjerkræet plukket og slagtet, så her nøjes vi med at finde en lokal eller bekendt, som har lidt til salg.

Og nu er vi (jeg) så også nået til at blive lidt sær omkring det der med grøntsager – eller nogle af dem i hvert fald. Blomsterbedene med stauder og georginer står så flot derude i gårdhaven, og nu er det tid at få den sidste del af den nye indretning med. Manden og jeg vil nemlig bruge noget af min ferie på at lave højbede til gårdhaven (denne gang er han indforstået), så der kan blive fulde forrådskamre til vinteren. Bedene vil blive fyldt med halvkomposteret kalvemøg fra sidste vinter og måske lidt kompost fra kommunen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle