Spar diesel med små ændringer

Selv små tilpasninger i det daglige, kan give dieselbesparelser på gården.

Dieselforbruget kan let sænkes. Endda uden at skrotte ploven eller bytte til en mere brændstoføkonomisk traktor med gps-styring. Det skriver amerikanske Agriculture.com og forklarer, at der kan spares masser af dråber blot ved små ændringer i det daglige.

De enkleste råd er at vælge et højere gear end man plejer, for derved at kunne holde samme fart med lavere omdrejninger.

Alene her kan der spares 10 procent diesel for en traktor, der er 75 procent belastet, og 20 procent, hvis den kun er halvt belastet.

Kølerne skal samtidig være rene, navnlig intercooleren, ligesom et rent luftfilter også er betydende for dieselforbruget.

Overdriv ikke i marken

At hæve harve- eller pløjedyben kan også sænke forbruget af diesel markant, og da der ikke altid er en udbyttemæssig fordel af en dyb bearbejdning, er det oplagt at sætte ind her. Videncentret for Landbrug i Danmark har i forsøg ingen udbytteforskel fundet imellem harvning i ti centimeter og 20 centimeters dybde før korn. Centret fraråder desuden pløjehastigheder på over otte kilometer i timen, da høj hastighed øger brændstofforbruget.

Færre ture i marken sparer også diesel. Her handler det om at kombinere både redskaber - og planteværn - mest muligt for at spare overkørsler.

For megen vægt er en dieselrøver, men der er også forskel på vægttyper. Væske i hjulene er således tungt at sætte i gang, så der kan spares diesel ved at erstatte det med løse vægte, der også lettere fjernes.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle