Spekulation giver afgrøder vokseværk

Skyerne trækker sig sammen over alverdens finansmarkeder, men interessen for at investere i råvarer er stadig stor.

Græsset må være grønnere på landet. Den forestilling kan aflæses i den støt stigende interesse for afgrøder som investeringsobjekt. Gennem de sidste år er omsætningen i afgrøder som hvede, majs og soja handlet på børserne i Chicago, London og Paris nærmest gået gennem loftet.

Stor omsætningsvækst

I perioden fra 1980 og frem til og med 2004 har omsætningen af futures-kontrakter for hvede handlet på børsen i Chicago været stigende. Men i de seneste fire år er omsætningen steget betydeligt. Fra 2006 til 2008 er omsætningen i futures-kontrakter steget med gennemsnitligt 40 procent hvert år. I 2007 blev der handlet tæt på otte millioner futures-kontrakter. Det tilsvarende omsætningstal for 1981 var godt 700.000.

Interessen har bredt sig

Interessen for de alternative investeringsobjekter har bredt sig fra de traditionelt aktive handlere, som landmænd der søger afdækning af deres risiko, og indkøbere der vil sikre sig en fremtidig pris, til mere spekulative investorer som investeringsfonde og andre uden et egentligt behov for en fysisk levering af råvarer.

"Råvarer er blevet stort blandt investorer de seneste år, og det sidste halve år har det spredt sig til landbrugsprodukterne," uddyber Arne Lohmann Rasmussen, råvareanalytiker for Danske Bank.

Han ser tre grunde til, at investorer sætter flere og flere penge i produkter relateret til afgrøder, metaller og energi.

"Først og fremmest er den fundamentale historie for råvarerne stærk, og analytikerne har vurderet, at priserne på råvarer reelt var lav. For det andet er alle investorer bange for inflation, og der giver råvarer og især fødevarer nogle muligheder for et godt afkast på trods af stigende inflation. Som det tredje er tidens store problem for investorer på markedet en dollar-svækkelse."

Prisen på råvarer er ofte steget, når dollaren falder, og dermed har investorer i råvarer en form for forsikring mod dollarfald, lyder forklaringen fra Arne Lohmann Rasmussen.

Nedturen bliver interessant

Hvorvidt det er spekulanter uden egentlig fysisk interesse i råvaremarkedet, der driver råvarepriserne i vejret, er ikke så vigtigt, mener Svend Jørgen Jensen, chefanalytiker fra Alm. Brand Markets.

"I bund og grund er det ligegyldigt, hvem der har bragt råvaremarkedet op. Det er mere interessant, når markedet skal ned," vurderer chefanalytikeren.

Hvis det reelt er spekulanter, der driver markedet for tiden, kan de trække sig ud af markedet i løbet af meget kort tid, hvis priserne pludseligt begynder at vende nedad. Skyldes den voldsomme omsætningsstigning hovedsageligt spekulative investorer, kan det derfor betyde et storudsalg af råvarekontrakter, hvis priserne begynder en rutsjetur.

Svend Jørgen Jensen tilføjer dog samtidig, at den stigende investorinteresse for råvarer har skabt en stor likviditet på markedet til gavn for alle markedsdeltagere. Spændet mellem hvad køber vil betale og hvad sælger vil have for produktet, bliver mindre, når der er flere om buddet på råvarebørserne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle