Spinathøst tegner bedre end de to sidste år

På Lehnskov gods ved Svendborg forventer forpagter Søren Schaumburg Axelsen et gennemsnitligt udbytte af årets spinathøst. Det er tiltrængt oven på to år med halvdårlige resultater.

De sidste to års omsætning i spinatfrø har været under gennemsnittet og under det niveau, som godsforvalter Søren Schaumburg Axelsen synes er sjovt. Derfor glæder han sig over dette års høst, som, på trods af spild og en vanskelig start, ser ud til at blive nogenlunde tilfredsstillende.

»Jeg regner med en omsætning på 16-18.000 kr. pr. hektar. Det er meget gennemsnitligt. Spinatavl skal ses over en tiårig periode, og det kan svinge fra en omsætning på 27.000 og ned til 8-9.000,« siger Søren Schaumburg Axelsen.

Godt forberedt på ukrudt

Sidste år blev 50 pct. af høsten fra Lehnskov gods renset fra, fordi frøfirmaet var så omhyggelig med at sortere ukrudtsrester fra, at en stor del af spinatfrøene røg med i farten. Derfor har opmærksomheden været særligt skærpet omkring en omhyggelig bekæmpelse af ukrudt i år

»Vi har prøvet at holde det rent og sprøjte det meget. Det er ikke nemt, men vi er sluppet meget godt fra det i år,« fortæller Søren Schaumburg Axelsen.

Foruden en tilfredsstillende indsats over for ukrudt har de på Lehnskov også været opmærksomme på svampe- og skadedyrsbekæmpelse. Alligevel mener Søren Schaumburg Axelsen, at det var tidspunktet for høsten, der blev altafgørende for det gode resultat.

»Første gang, det kan høstes, skal der høstes. Spinat er ikke noget, man venter med til i morgen. Det er, når dagen og timen er der, og i år fik vi høstet i tide,« siger han.

Regnvejr skyld i spild

Havde det ikke været for den enorme regnbyge, som lørdagen inden høst lod 37 millimeter vand sjaske ned over spinatmarkerne på Lehnskov gods syd for Svendborg, var årets frøhøst blevet en af de rigtig gode.

»Modsat mange andre afgrøder er spinat særlig spildsomt, når det regner. Den store byge betød, at vi spildte omkring 15 pct., fordi frøene regnede af,« vurderer Søren Schaumburg Axelsen.

Selvom spinatavl kan være en utaknemmelig opgave, der er forbundet med stor usikkerhed, så er det samtidig også det, der får ham til at fortsætte.

»Spinat er svært, og man skal være på vagt stort set hele tiden. Det er lidt af en lotteriseddel, men det er også det, der gør det spændende,« siger Søren Schaumburg Axelsen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle