Spis brød til

Hvor skal min bedrift bevæge sig hen?

I hvert fald kan det være hensigtsmæssigt, at man gør sig meget bevidste tanker om, hvad stigende priser betyder - ud over stigende indtægter til glæde og gavn her og nu. Når noget bliver en særdeles god forretning, er der mange der gerne vil være med. Derfor vil der ske en stigning i produktionen af korn og andet, som råvarebørser værdisætter højt. Når så rygtet går om, at der bliver produceret mere korn, så vil priserne falde igen. Det har nogle mælkeproducenter allerede oplevet på smerteligste vis. Om to år kan afgrødepriserne se meget anderledes ud. Jeg tror, de bliver lavere end nu. Det tror FAO (FN's fødevareorganisation) i øvrigt også.

Så når man skal vurdere, hvad man vil producere i fremtiden, skal man passe på med ikke at lade beslutningerne blive styret af vilkårene, som de er nu. Så ender man som jublende superoptimist i højkonjunktur (hvad der er risiko for lige nu!) eller som deprimeret pessimist i nedgangstider. Begge tilstande er IKKE særlig egnede til at træffe kloge fremadrettede beslutninger.

Er det klogt?

Tag for eksempel beslutningen om omlægning til økologi. Jeg har læst flere bud i medierne på, at der skulle være få der ønsker at omlægge til økologi, nu hvor de traditionelle landbrugsvarer er i høj kurs. Men er det nu også klogt? - altså ikke at lægge om til økologi pga. høje priser. Måske forholder det sig lige modsat.

Med en omlægningsperiode på to år og en forventning om faldende kornpriser inden for to år, kan der være god mening i en omlægning til økologi nu. Så står man klar med en toptunet øko-produktion, når der igen er mad nok til de fleste og stor efterspørgsel efter økologi. Til den tid vil det igen kun være de velstillede forbrugere, der har råd til danske fødevarer. Og til den tid vil forbrugerne stadig være villige til at betale flere penge for fødevarer, der er 'mere' end bare mad. Eksempelvis for økologi eller andre varer med gode produkthistorier.

Så inden nogle måtte tro, at de nuværende fødevarepriser giver danske landmænd mulighed for at købe hele verden, bør man nok lige "spise brød til". Først og fremmest fordi brød er blevet dyrt pga. højere omkostninger. Omkostningerne har nemlig vist sig at følge kornpriserne. Gødning, pesticider, dieselolie, renten og foder er fulgt ganske godt med. Så der er - alt taget i betragtning - god grund til at "spise brød til".

Ingenting er endnu vokset ind i himlen. Det kommer fødevarepriserne heller ikke til.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle