Stål og håndværkere er blevet sværere at skaffe

Knaphed på råstoffer kombineret med byggeboom i industrien presser leveringstiden og prisen på bl.a. stål. Håndværkerne har også rigeligt at lave.

Dansk landbrug mærker nu konsekvenserne af detboom, som præger det danske byggemarked.

Det er blevet umanerligt svært at opdrive en ledig håndværker, og byggematerialerne er steget i pris. Det viser en rundringning, som LandbrugsAvisen har foretaget til flere i landbrugsbyggebranchen.

Hos Svend Aage Christiansen A/S i Vendsyssel er det især udfordringerne med at skaffe betonelementer, som optager indehaver Svend Aage Christiansen.

»Hvis jeg vil bestille elementer i dag, kan jeg først få dem i oktober eller november. Det er meget usædvanligt«, fortæller den erfarne entreprenør.

Han peger på, at netop produktionen af betonelementer er svær at skalere op, når man som nu oplever et byggeboom især i industrien og hos boligejerne.

»På fabrikkerne har de nogle støbeforme, som kan fyldes hver dag. Det kan man ikke skalere op på den korte bane«, siger Svend Aage Christiansen.

Flamingo til gulvisolering er også svært at skaffe, men det kan løses, melder entreprenøren.

Stålets stigning

Stål til bl.a. stålspær er et af de byggematerialer, som har oplevet en betragtelig prisstigning siden nytår. Flere entreprenører melder om prisstigninger på 30-40 procent.

»Prisstigningerne er så markante, at det nu kan ses på prisen på det samlede byggeri. Det er selvfølgelig individuelt fra byggeri til byggeri, hvor meget det belaster, men prisstigningen slår igennem på nederste linje«, fortæller Rasmus Kjelsmark Nielsen, bygningsrådgiver hos Byggeri & Teknik i Herning.

Erik Møberg fra byggefirmaet Møberg Staldbyg i Hejnsvig er enig.

»Stålprisen har været meget stabil op til slutningen af 2020. Men så kom prisstigningen og den var stejl. Jeg forventer dog en normalisering senere på året«, fortæller Erik Møberg.

Han kan stadigvæk skaffe isolering, men situationen er næsten ude af kontrol og prisen er på kort tid steget 30 procent, beretter han.

Travle håndværkere

Byggelystne landmænd må udover prisstigninger og leveringsvanskeligheder også indstille sig på, at håndværkerne har rigeligt at lave.

»Flere entreprenører er udfordret på at kunne følge med, fordi alle vil have fat i en håndværker. Og når der er mangel på noget, kan det som oftest ses på avancen«, lyder vurderingen fra Rasmus Kjelsmark Nielsen.

Udfordringerne til trods er der endnu ikke byggerier, som er sat i stå, melder han.

I det nordjyske fortæller Svend Aage Christiansen, at de gentagende prisstigninger gør det svært at afgive tilbud.

»Vores tilbud gælder i 30 dage, men lige nu kan vi kun få sikkerhed for prisen på bl.a. stål og træ på seks-otte dage. Det besværliggør arbejdet«, siger han.

Nogle prisstigninger kan sendes videre til kunden, andre må entreprenøren tage på sin kappe.

»Prisstigningerne er rent ud sagt noget lort, for de betyder, at nogle ellers ganske interessante løsninger hos landmænd slet ikke er økonomisk rentable,« siger Svend Aage Christiansen.

Faktaboks

Når efterspørgslen er højere end udbuddet

  • Markedet for trælast, krydsfiner, OSB-plader og stål er præget af ubalance mellem udbud og efterspørgel, meddeler Dansk Industri.
  • Det har udløst prisstigninger på træ på 20-30 procent og ligeledes 30 procent på stål.
  • Isolering i form af hvid flamingo er steget 30-40 procent på kort tid og kan være svært at skaffe.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle