Stop hetz om læskure

Nu kan det være nok! Jeg er utrolig træt af den hetz fra kontrollørerne, der kører på de kødkvægavlere, der har udegående dyr om vinteren uden et læskur. Vi har mærket kontrollen særlig meget i de sidste måneder, og det er noget, alle snakker om. Hvis hetzen bliver ved, fører det til, at kødkvægavlere holder.

Selvfølgelig skal dyrene have det godt. Vi skal som avlere sørge for, at de dyr, der skal gå ude, er i godt huld osv. Men der er forskel på racerne. Derfor har Dansk Kødkvæg skrevet et brev til Fødevarestyrelsen, som er ansvarlig for kontrollen. Det handler om de fire hårdføre racer angus, galloway, hereford og skotsk højlandskvæg. Vi mener, at de skal undtages fra kravet om, at der skal være et læskur om vinteren. De har et meget bedre hårlag og en underpels, så de sagtens kan gå ude om vinteren. Læ kan de også få på andre måder. Fødevarestyrelsen siger ganske vist, at de også accepterer andre former for læ end et læskur, men i praksis oplever vi ikke, at de accepterer det. Det viser erfaringerne desværre.

I andre europæiske lande har de ikke de samme regler. For eksempel i Skotland, hvor det regner 25 dage om måneden i de værste måneder. Der går dyrene også ude uden læskur, og de har det godt. De hårdføre racer er nemlig avlet, så de sagtens kan klare de vejr- og vindforhold, der er i Danmark.

Jeg kunne også nævne bisoner. De går ude året rundt i lande, hvor det er minus 40 grader om vinteren. Hvorfor så det hysteri i Danmark?

Når myndighederne stiller dumme krav, vil nogle følge dem for at overleve. Andre vil holde op, enten fordi det bliver for dyrt, eller fordi de for eksempel driver naturpleje - ofte for staten - på steder, hvor man ikke må opføre læskure. Det, den ene myndighed beder os at gøre, forhindrer den anden myndighed.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle