Stor besparelse med gps-styret bomafluk

Sønderjysk Landboforening har videreudviklet gps-sektionsafblænding, så sprøjtemidlet alene tildeles på områder med ukrudt.

En projektgruppe af fire landmænd og planteavlskonsulenter i Sønderjysk Landboforening er i gang med at udvikle en interessant og omkostningsbesparende metode til præcisions-bekæmpelse af græsukrudt.

Effektiv bekæmpelse af græsukrudt, hejre- og rajgræsser, kræver et dyrt middel. Det har derfor stor betydning, hvis forbruget af sprøjtemiddel kan reduceres med for eksempel 80 pct. ved at videreudvikle den nye teknologi til gps-baseret sektionsafblænding af sprøjtebommen.

Gps-registrering

"Hejre- og rajgræsser forekommer i første fase på lokalt afgrænsede områder, der er meget synlige i juni-juli. Græsukrudtet er derimod vanskeligt at registrere visuelt på sprøjtetidspunktet i den efterfølgende afgrøde," siger planteavlskonsulent Torben Føns, Sønderjysk Landboforening.

Konsulenterne har allerede gps-registreret udbredelsen af græsukrudt på nogle marker. Det er sket i juni-juli, hvor "øerne" med græsukrudt ses tydeligt. Registreringen er sket på en pda (håndholdt computer) med elektronisk markkort (gps-positionering).

"De programmer, der anvendes til registrering af ukrudt på de elektroniske markkort, er i øjeblikket ved at blive tilpasset af AgroTech og DataLogisk. Formålet er, at traktorføreren skal få et værktøj med gps-positionering, så han manuelt kan åbne og lukke for sprøjtebommen eller bomsektioner ved overkørsel af områderne med græsukrudt," siger Torben Føns.

Automatisk løsning

Den helt ideelle løsning ville være, hvis det elektroniske markkort med forekomst af ukrudt kunne indlæses i sprøjtecomputeren, så sprøjtebommen og/eller bomsektionerne kan åbnes og lukkes helt automatisk.

"Det program, der kan forbinde den håndholdte pda og marksprøjtens computer eksisterer endnu ikke," siger Torben Føns.

Foruden videreudvikling af gps-bomafblænding fokuserer projektgruppen også på andre områder af den moderne sprøjteteknologi. Det gælder valg af dysetyper, midlernes dækning, bomhøjderegulering og begrænsning af vindafdrift.

Gruppen af landmænd og konsulenter indgår i et EU-projekt, der her i landet koordineres af Agrotech (Skejby).

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle