Stor forskel i præcision for gps-styret bomafluk

I FarmTest var der op til 1,6 meter i forskel på systemer til gps-styret bomafluk på marksprøjter. Både nøjagtighed, brugervenlighed og mængden af funktioner varierer, viser testen.

Der er stor forskel på, hvor nøjagtige systemer til gps-baseret sektionsafluk på marksprøjter er. Det konkluderer en ny FarmTest fra AgroTech.

De mest nøjagtige har en præcision på små 40 cm, mens præcisionen hos de mest unøjagtige var op til to meter. Systemerne anvendte dog forskellige slags gps-signaler med hver deres præcision. Det antages at være en stor del af forklaringen, understreges det i testen. Præcisionen blev målt ved at lade bommene passere en afmærket grænse med otte km i timen.

Mange faktorer afgørende

Mest nøjagtig var John Deere's Swath Control Pro-system baseret på deres eget SF2 gps-signal. Side om side lå Trimble's EZ-boom, der kørte efter RTK gps-signal.

De resterende systemer brugte EGNOS-signal. Der var forskel i de EGNOS baserede systemer med nøjagtigheder fra ca. 0,8 til 2 meter. GPS signalets præcision er ikke det eneste, der har betydning for systemernes præsicion. Der er forskel på hvordan computeren i de forskellige systemer beregner. Ligesom der er forskel på hvor hurtigt sprøjtens fysiske dele, altså ventiler og dyser, arbejder.

Fra 15.000 til 40.000 kr.

Systemernes indkøbspriser svinger fra 15.000 til 40.000 kr., og der er da også betydelig forskel på, hvor meget de kan. Brugervenligheden er højest for de systemer, hvor en medfølgende farvemonitor viser, hvor på marken der er kørt (John Deere, Trimble og Amazone), og allerbedst er det, når overlap også vises.

På John Deere's og Trimbles systemer kan man også markere forhindringer og udlæse data.

Det er vigtigt at få systemerne justeret rigtigt ind, for det er ærgerligt at sprøjte 200 hektar, hvor sprøjten har åbnet sektionerne for sent. Styresystemer, som er programmeret til en specifik sprøjtemodel, er oftest lettere at indstille, end systemer der kan bruges på flere slags sprøjter.

Under alle omstændigheder bør systemet testes før ibrugtagning. Her er hjælp fra forhandleren nyttig.

Stærkt vanedannende

Selv en rutineret sprøjtefører kan sjældent lukke bomsektionerne med større præcision end tre meter ved kiler. Det betyder, at der ofte overlappes med to til ti procent, vurderer folkene bag testen.

Ved at lade sprøjten åbne og lukke bomsektionerne selv kræves altså meget mindre koncentration, og sprøjtningen bliver mere nøjagtig. Det gør systemerne stærkt vanedannende, konkluderer FarmTesten.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle