Stor rabat: Solgt 45 mio. under udbudpris

Svineproducent Martin Lund Madsen fik klækkelig rabat, da han overtog konkursramt so-ejendom fra sparekasse, viser den endelige opgørelse.

45 mio. kr. i rabat i forhold til udbudsprisen.

Sådan lød aftalen, da landets største svineproducent Martin Lund Madsen overtog den konkursramte Hedegaard ved Grindsted i foråret 2018.

Den Jyske Sparekasse havde nogle måneder forinden udbudt de i alt fire ejendomme med 2.100 årssøer, smågriseproduktion samt 25-30.000 årlige slagtesvin til salg.

I alt lød prisskiltet på 185 mio. kr., da ejendommen officielt blev annonceret til salg.

Det omfattede knap 1.000 ha landbrugsjord og skov samt den meget omtalte hovedbygning i palæ-stil i Grindsted.

Men Martin Lund Madsen betalte ’kun’ omkring 140 mio. kr. for ejendommene, som han overtog af konkursboerne Mortensen Agro A/S og Urup-Nygård Landbrug A/S pr. maj 2018.

Det viser de endelige boregnskaber fra konkursboerne i Bernhard Mortensens kollapsede imperium.

Af disse regnskaber, der er afslutningen på konkursbehandlingen fra kurators side, fremgår det, at den omfattende svineproduktion blev solgt i sin helhed med adresser i såvel Grindsted, Randbøl, Bøvl og Sdr. Omme.

»Det husker jeg ikke«

Hverken Den Jyske Sparekasse eller Martin Lund Madsen har de store kommentarer til beløbene og den noget lavere salgspris end den udbudte.

»Jeg kan ikke huske, hvad jeg gav«, fortæller Martin Lund Madsen og har ingen yderligere kommentarer til hverken pris eller overtagelse.

Samme melding lyder fra sparekassen.

»Det er så længe siden, at vi afsluttede den sag hos os. Vi har afviklet sagen, den blev solgt til den rigtige ejer, og vi må desuden ikke kommentere på konkrete kundesager«, fortæller direktør i Den Jyske Sparekasse Torben Sørensen.

Massive tab

Bernhard Mortensen erklærede sig i marts 2017 konkurs i sit personlige selskab på grund af manglende likviditet.

Det skete efter flere år med blæst omkring hans landbrug, både fordi han i en årrække havde været en kontroversiel stemme i dansk svineproduktion, og fordi hans selskaber indkasserede nogle massive underskud, og han derefter fik eftergivet og omlagt gæld for næsten 100 mio. kr. af sin bankforbindelse Den Jyske Sparekasse.

Ved årsskiftet til 2017 blev han afsat som direktør i sit landbrug, og driften blev overtaget af sparekassen.

Boregnskaberne viser, at Den Jyske Sparekasse har måttet indkassere endnu en økonomisk lussing på konkursen, ud over de eftergivne beløb.

Hvor Realkredit Danmark fik indfriet sit tilgodehavende ved salget af Hedegaard, står Den Jyske Sparekasse nemlig til et tab på mellem 50 og 60 mio. kr. samlet.

Selv om kurator Torben Korsager fra Interlex både har solgt biler, sommerhus, jagtvåben og ældre B&O-anlæg, ender selve enkeltmandsvirksomheden Bernhard Mortensen kun med at udlodde 232.000 kr. ud af et tilgodehavende på 59,7 mio. kr. til sparekassen.

Det samme billede gør sig gældende i de to øvrige konkursboer i komplekset.

Faktaboks

Hedegaard ved Grindsted:

  • I alt fire ejendomme med 2.100 årssøer, smågriseproduktion samt 25-30.000 årlige slagtesvin. Knap 1.000 hk jord og skov.
  • Opbygget og drevet af Bernhard Mortensen.
  • Landbruget fik eftergivet 95 mio. kr. i gæld af Den Jyske Sparekasse i forbindelse med omlægning af en swap i 2014-2015. 
Fra 2007 til 2014 var der underskud på 104 mio. kr. bl.a. på nedskrivninger..
  • I 2017 blev han afsat som direktør. Kort efter gik han konkurs.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle