Store fordele ved at blande foder selv

Som en konsekvens af de stigende kornpriser er der nu store fordele ved selv at blande foder, mener svinekonsulent.

Hjemmeblanding af foder er i stigende grad et tema for svineproducenterne i takt med svingende råvarepriser og en stigende avance i grovvarebranchen. Det fastslog agronom og svinebrugskonsulent Jan Karlsen, Porcus, på et bankseminar, som Danske Svineproducenter gennemførte i denne uge.

Ifølge svinekonsulenten ser fordelen ved hjemmeblanding for første gang ud til at være konstant, da Jan Karlsen ikke kan få øje på de faktorer, der skal ændre den situation i fremtiden.

»De, der hjemmeblander, er i væsentligt højere grad på den grønne gren i forhold til de, der køber færdigfoder, og det er en ny situation,« siger Jan Karlsen.

Få aktører tilbage

Svinekonsulenten gennemfører ofte økonomiberegninger for de producenter, som overvejer at skifte fra færdigfoder til hjemmeblanding, så han har nøje kunnet følge markedet.

»En ustyrlig udvikling i kornpriserne den sidste halvanden måned har givet store konsekvenser for de svineproducenter, som ikke har egen kornavl,« siger Jan Karlsen og nævner også de mange opkøb inden for grovvarebranchen som en faktor, der betyder noget for foderprisen, da det giver mindre konkurrence på området.

Ifølge ham er avancen på færdigfoder blevet større, måske 10-15 kr. pr. 100 kg.

»Og det er altså rigtig mange penge i en svineproduktion. Grovvarebranchen vil selvfølgelig sige, at en af årsagerne til, at firmaer er gået ned, er, at de har solgt foder for billigt. Jeg vil blot forholde mig til, at fremtiden for svineproducenterne nok ikke er en masse industrifoder. Det er ikke sikkert, at grisene kan bære omkostningerne ved at køre kornet ind til en foderfabrik og tilbage igen, så det gælder altså om at sørge for selv at kunne blande,« siger Jan Karlsen.

Halvdelen blander

Han vurderer, at halvdelen af svineproducenterne i dag hjemmeblander - resten køber færdigfoder.

Det svinger ofte efter landsdel - øst for Storebælt er mulighederne for at hjemmeblande gode, mens der traditionelt hjemmeblandes mindre på eksempelvis Fyn på grund af færre muligheder for andre afgrøder end korn.

Afgørende er, om kornet dyrkes, og at der er kapacitet til opbevaring. Hvis det ikke er tilfældet, kræver en omstilling store investeringer:

»Og vi må nok sige, at hvis en producent investerer fire mio. kr. i at blive hjemmeblander, er det ikke sikkert, at der så også er fire mio. kr. til udvidelse af stalden. Men kornprisændringer og stigende avancekrav betyder, at mange vil investere i at hjemmeblande. Jeg tror, det kommer hurtigt, og vi må sige, at det giver afkast fra første dag,« siger Jan Karlsen.

himmelstrup@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle