Store muligheder for at udnytte landbrugsbygninger

Udviklingen går mod færre og større landbrug. Rundt omkring i landet står landbrugsbygninger tomme, men i mange tilfælde kan bygningerne bruges til andet end landbrug.

Flere og flere vælger at udnytte deres driftsbygninger eller stuehuse.

"Tendensen har været stigende, det er der ingen tvivl om. Og jeg tror også at vi vil se mere af det i de kommende år."

Sådan lyder vurderingen fra Kræn Ole Birkkær, som er landskonsulent og arkitekt hos Videncentret for Landbrug i Århus, og som i flere år har fulgt udviklingen omkring landbrugsbygninger tæt.

Penge til udvikling

Ifølge en undersøgelse fra 2009 fra Videncentret for Landbrug omsætter gårdsalg, landboturisme og fiskeri for 725 millioner om året. Og Kræn Ole Birkkær mener, at der er basis for mere.

"Jeg tror, at flere af landdistriktsmidlerne kommer den her udvikling til gode. Så vil vi for eksempel se en mere samlet markedsføring af gårdbutikker og lidt mere professionalisme på området," fortæller Kræn Ole Birkkær, der også lægger vægt på, at der skal ryddes op i landdistrikterne, så områderne er attraktive for turister. Han fortæller, at det især er tyske turister, der efterspørger den vilde natur og muligheden for at "komme på landet."

Vigtigt med overvejelser

Hvis man går med tanker om at omdanne sine driftsbygninger, er det vigtigt at se på placeringen. De betyder nemlig meget for, hvordan bygningerne bedst kan bruges.

"Hvis man vil udleje til for eksempel en tømrervirksomhed eller bruge bygninger til lager, så skal man helst ligge inden for 20 kilometer af en større by. Men hvis man derimod vil lave ferielejligheder, skal man kigge mere på naturen og lokalområdet," lyder rådene.

Han mener også, at det er vigtigt at have en stram forretningsplan, så man hele tiden har overblik over, hvordan ens nye forretning skal udvikles.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle